Studiile de masterat pot fi organizate atat in domeniile de studii universitare de licenta, cat si in altele, stabilite prin ordinul ministrului Educatiei si Cercetarii. Forma de invatamant pentru masterat poate fi cu frecventa, frecventa redusa si la distanta, ultimele doua fiind organizate doar in regim de taxa.

Toate cele trei forme de masterat dispun insa de aceeasi structura si de acelasi program de pregatire. Din planul de invatamant fac parte discipline de cunoastere avansata in domeniul de masterat dar si module de pregatire complementara.

Bursele de studiu si drepturile sociale se pot acorda numai masteranzilor de pe locurile de la buget. Cei de la frecventa redusa, cei care sunt angajati in administratia publica sau in alte unitati bugetare pot beneficia de concediu de studii fara plata. Pe locurile finantate de buget se poate urma un singur masterat. Cei exmatriculati dintr-un program de master se pot inscrie la un altul, dar numai pe locurile cu taxa. La finalizarea studiilor de masterat, se sustine o disertatie.