Renuntatul la fumat poate fi o adevarata piatra de incercare pentru orice fumator.

Din momentul in care acesta renunta la a mai aprinde tigara, organismul trece printr-o serie de schimbari, fapt care genereaza un intreg tablou de reactii. Cu toate acestea, cateva sfaturi utile va vor ajuta sa treceti mult mai usor peste acest pas.

A renunta la fumat poate fi uneori un lucru destul de dificil - sevrajul nicotinic, acomodarea cu un nou stil de viata, invatarea unor noi comportamente putand dura uneori destul de mult. In plus, abstinenta trebuie sa fie totala, altfel riscul de a ne reapuca de fumat fiind tot mai mare. Gasirea unor substitute placute, la indemana, face parte din tratament.

Micile gustari "afective" - o tableta de ciocolata, o bomboana, "crontanele", un suc etc. - sunt foarte usor accesibile. Riscurile, le cunoastem. 80 la suta din persoanele care se lasa de fumat castiga in greutate intre doua si patru kilograme pe o perioada de doi pana la sase ani. Dezavantajate sunt in special femeile, care se ingrasa cu aproximativ 3,8 kilograme, in timp ce barbatii numai cu 2,8 kilograme.

Din pacate, un sondaj publicat in "Washington Post" releva faptul ca patru din zece fumatori nu doresc sa renunte la fumat daca acest lucru presupune o crestere in greutate mai mare de doua kilograme. Este oare intemeiata aceasta judecata? - se intreaba specialistii. In definitiv, a fuma un pachet de tigari pe zi este echivalent, pentru organismul nostru, cu a avea 50 de kilograme in plus fata de greutatea noastra.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.