De astazi, gazele costa, in medie, cu 3,8% mai mult.

Si nu e pacaleala!

Consumatorii casnici vor plati tarife diferite in functie de societatea de distributie: 830,24 lei noi la Distrigaz Nord si, respectiv, 830,68 lei la Distrigaz Sud pentru un consum de 1.000 metri cubi de gaze naturale. Autoritatile sustin ca scumpirea gazelor este efectul cresterii cotatiei la barilul de petrol la nivel international, in ultimele sase luni. Romanii cu venituri mici vor primi, in compensatie, ajutoare sociale mai mari pentru a trece peste socul scumpirilor in lant la produsele alimentare de baza, adica la paine, carne, oua si lapte. Ajutoarele pentru cumpararea de centrale cresc de la 1.000 la 1.500 lei noi, in timp ce subventiile pentru arzatoare automatizate se majoreaza de la 200 la 300 lei. Pentru a-i proteja pe cei mai saraci romani, Guvernul plateste din ianuarie 2006 si ajutoare sociale mai mari pentru incalzire.

Cei cu venituri nete medii lunare pe membru de familie de pana la 110 lei noi (1,1 milioane lei vechi) primesc de la primarii 190 milioane lei noi (1,9 milioane lei) ca ajutor pentru incalzire. In timp ce tarifele platite de populatie la gazele din productia interna au fost inghetate de Guvern la 110 dolari/1.000 mc pana la sfarsitul anului 2006, pretul de import, din ce in ce mai mare, poate aduce la iarna viitoare tarife si mai mari decat cele platite acum. Totusi, romanii pot sa-si reduca cheltuielile cu incalzirea locuintei cu pana la 30% daca isi monteaza termopane. Programul national de reabilitare termica a cladirilor, care incepe in aprilie, da posibilitatea celor care locuiesc la bloc sa primeasca subventii pentru izolarea termica a locuintelor si montarea geamurilor termopan.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.