Astfel cursurile teoretice pierd teren in preferintele elevilor, acestia orientandu-se spre scolile de arte si meserii, mai bine strangi o bujie sau un surub decat sa frunzaresti o carte sau sa rezolvi o ecuatie, ceea ce e destul de ingrijorator, dar nu poti avea nici o pretentie avand in vedere tranzitia prin care trecem.

Doar 56,1 la suta dintre elevii claselor a VIII-a din acest an scolar din unitatile de invatamant din Capitala doresc sa urmeze liceul la filiera teoretica, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Municipal de Asistenta Psihopedagogica Bucuresti, referitor la optiunile absolventilor de gimnaziu. La sondajul realizat in anul de invatamant 2004-2005 si-au manifestat intentia de a-si continua studiile la un liceu teoretic 65,2 la suta dintre elevii care erau in clasa a VIII-a, iar in anul scolar anterior filiera teoretica era preferata de 73,1 la suta dintre acestia. Sondajul a fost aplicat si parintilor, iar tendinta de scadere a preferintei pentru liceul teoretic se observa si la acestia. Astfel, 42,34 la suta dintre parinti prefera in acest an liceul teoretic, in timp ce anul trecut procentul a fost de 61,6 la suta si in urma cu doi ani de 74 la suta.

In acest an, preferintele absolventilor de gimnaziu bucuresteni se indreapta mai mult spre Scolile de Arte si Meserii si spre liceele tehnologice. Este vorba de o crestere a numarului celor care opteaza pentru Scolile de Arte si Meserii de la 4,7 la suta, la 12,24 la suta, si in ceea ce priveste liceele tehnologice, de o crestere de la 9,1 la suta, la 12,73 la suta. Preferinta pentru liceele vocationale este aproximativ aceeasi - 13,2 la suta anul trecut si 13,17 la suta in acest an.

Scolile militare, la mare cautare

Un interes deosebit se manifesta si pentru scolile militare, 0,94 la suta dintre respondenti optand pentru acest lucru. Dintre elevii care doresc sa-si continue studiile la un liceu teoretic, cei mai multi opteaza, ca si in anii anteriori, pentru specializarea matematica-informatica, cu o usoara scadere de la 36,3 la suta anul trecut, la 34,43 la suta in prezent. Dintre cei care prefera un liceu tehnologic, cei mai multi au optat pentru profilul servicii.

La Scolile de Arte si Meserii preferintele celor mai multi elevi se indreapta spre calificarea "Lucrator in lacatuserie mecanica, lucrator in mecanica de motoare, lucarator in mecanica fina, lucrator in marina", urmata de cea de lucrator in hoteluri si lucrator in alimentatie. Elevii au spus ca printre criteriile care i-au determinat sa aleaga un anumit tip de scoala pe primul loc se afla aptitudinile personale, iar pe pozitiile urmatoare au fost prestigiul unitatii de invatamant si apropierea scolii de casa. La studiu au luat parte 400 de elevi si tot atatia parinti.