Preturile alimentelor vor creste cu 10-20%, cel mai probabil in preajma Sarbatorilor de Paste, ca efect al cresterii tarifelor la gaze naturale cu 3,8%, de la 1 aprilie 2006.

Este a doua majorare a tarifelor la gaze, dupa cea cu 17% din ianuarie.

Astfel, uleiul comestibil va fi cu 7% mai scump si ca efect al inundatiilor care au distrus recolta de floarea-soarelui de anul trecut. Pretul painii va creste cu pana la 10%, in functie de tehnologia de productie folosita. "Painea se va scumpi abia dupa Paste dupa evolutia pretului la grau", spune Aurel Popescu, presedintele Rompan. In schimb brutarii care folosesc cuptoare electrice sau cu lemne spun ca nu vor majora pretul painii decat daca vor importa grau. Preturile la lapte si produse lactate cresc cu 5-8%, iar la mezeluri vor sari cu aproape 4%. Producatorii de carne de porc si de pui promit ca nu vor scumpi produsele.

"Am ajuns sa vindem carcasa de porc la cel mai scazut pret din Europa, de 60.000 lei vechi pe kilogram si nu putem sa scumpim nici carnea, nici mezelurile din cauza concurentei cu producatorii straini care aduc produse din import", spune Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Carnii de Porc.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.