Romanii sint cotati printre ultimii intr-un clasament care doreste sa reflecte coeficientul de inteligenta al popoarelor europene. Profesorul de la Universitatea din Ulster care a realizat topul i-a cocotat pe primul loc pe germani.

Nemtii au cel mai ridicat coeficient al IQ-ului, 107, in timp ce sirbii par a fi lanterna rosie a acestui clasament. Romania se afla si ea spre coada, cu cele 94 de puncte, fiind pozitionata pe antepenultimul loc. In spatele nostru mai figureaza Turcia (90) si Serbia (89).

Germania "über alles"

Topul este dominat de Germania si Olanda, cu scoruri egale, si Polonia, care are 106. Clasamentul ii apartine lui Richard Lynn, profesor la Universitatea din Ulster, Irlanda de Nord, care a mai stirnit controverse si anul trecut cind a clamat ca barbatii sint mai inteligenti decit femeile, care detin in medie cu cinci puncte mai putin la scorul coeficientului de inteligenta. Marea Britanie, tara sa de origine, s-a pozitionat abia pe locul opt, cu 100 de puncte la IQ, in timp ce rivalii lor istorici, francezii, au venit cumulat 94 de puncte si s-au clasat abia pe locul 19, pozitie similara cu bulgarii si romanii.

Sudul are mintea odihnita

Cea mai mare parte din tarile din prima jumatate a topului sint nordice. Explicatia profesorului Lynn este ca oamenii care traiesc in mediile mai reci si mai aspre din Europa Centrala si de Nord au creiere mai dezvoltate decit cei din tarile cu climat mai cald. Marimea medie a creierului este de 1.320 centimetri cubi in Europa Centrala si de Nord, in timp ce in Europa de Sud aceasta este de 1.312 centrimetri cubi.

"In trecut, oamenii din zonele nordice au fost nevoiti sa supravietuiasca in timpul iernilor aspre cind nu existau plante comestibile, fiind obligati sa vineze animale mari. Dieta are principala influenta asupra IQ-ului, iar oamenii din sud-est au beneficiat de mai putine proteine, minerale, vitamine din carne. De aceea, creierul lor s-a dezvoltat mai putin", a declarat Lynn pentru "The Times". Un coeficient de inteligenta "normal" este cuprins intre 85 si 115 puncte, in timp ce supradotatii bat dincolo de 145 de puncte.

"Test cu tenta rasista"

"Testele IQ verifica un anumit tip de inteligenta, cea abstracta. Deja de citeva decenii se evalueaza diferite stiluri cognitive. Studiul nu releva in nici un caz un nivel cognitiv, ci mai mult un anumit tip de cognitivitate", spune antropologul Vintila Mihailescu. Si psihiatrul Mugur Ciumageanu pune fenomenul inteligentei "intr-o grila mai abstracta" decit o face britanicul: "Acest coeficient nu mai este de mult folosit ca un instrument de discriminare in privinta inteligentei unei persoane. IQ-ul vorbeste strict despre performanta academica si nu spune nimic despre competentele reale. Cineva cu un IQ mai mic se poate descurca cu succes in viata, in timp ce o persoana cu un IQ ridicat poate avea o serie de probleme emotionale".

El mai sustine ca un coeficient de inteligenta poate fi chiar ridicat cu ajutorul educatiei. Psihologul Viorel Prelici crede chiar ca teoria lui Lynn are "o usoara tenta rasista": "Nu exista o diferenta semnificativa intre IQ-ul diferitelor natiuni. Depinde foarte mult de tipul de inteligenta care este explorata: poate fi unul saturat de elemente intelectuale".

Epicentrul controverselor

Inca din anii ’90 profesorul Richard Lynn a fost o tinta predilecta a atacurilor. Cea mai frecventa acuzatie privea lipsa de corectitudine a masuratorilor si defectele metodologiei. Afirmatia ca albii ar fi mai inteligenti decit negrii a suscitat un tsunami de controverse. "Scientific American" l-a blamat pentru excluderea din bibliografie a unui test la a carui rezolvare performantele negrilor nu difereau de cele ale albilor. In 2005, pe cind Lynn si Dr. Paul Irwing anuntau ca barbatii sint mai inteligenti decit femeile, revista "Nature" a replicat cu un material ce reunea opiniile mai multor experti. De exemplu, Dr. Steve Blinkhorn a calificat studiul celor doi drept "o porcarie, pur si simplu", un termen rarisim in revistele de stiinta. Principalul cap de acuzare era faptul ca cei doi alesesera sa ignore numeroase studii care demonstrau ca nu exista diferente de IQ intre sexe.