Nicu Covaci, solistul indragitei trupe de muzica rock Phoenix, a fost audiat ieri de catre magistratii Tribunalului Bucuresti, in doua dosare in care cantaretul cere Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor drepturi de autor de 180.000 de euro.

"Noi am fost privati de drepturile noastre de autor zeci de ani de zile si am chemat in judecata atat institutiile care au profitat de compozitiile noastre, cat si privati. Este vorba de multe din piesele noastre declarate la Uniunea Compozitorilor care se pare ca au disparut, cu toate ca declaratiile s-au facut inca din anii '70", a declarat Nicu Covaci, inaintea sedintei de judecata. Potrivit avocatilor sai, suma ceruta este rezultatul drepturilor neplatite pentru mai multe melodii din repertoriul Phoenix. Este vorba, in special, de albumul "Cantafabule", aproape 100.000 de euro, plus 80.000 de euro pentru coloana sonora a filmului "Nemuritorii".

"Electrecordul a produs ?Cantafabule? si tot felul de chestii, dar banii au ramas la compozitori", a spus Nicu Covaci. "Cu filmul ?Nemuritorii? (n.red.- regizat de Sergiu Nicolaescu) este o alta problema. Filmul s-a difuzat de 30 de ani de cand exista si nu mi s-au dat niciodata drepturi de autor. Ori la crearea unui film exista trei creatori. Exista scenaristul care face povestea, exista regizorul care face toata treaba si exista muzica. Si de bine de rau in acest film sunt vreo 20 de minute sau mai bine de muzica de-a mea", a continuat Covaci, care-l considera pe Nicolaescu autorul moral al incalcarii drepturilor sale.

"Daca Sergiu Nicolaescu avea cat de cat sira spinarii m-ar fi avantajat si pe mine. Dar imediat dupa Revolutie Nicolaescu mi-a spus ca am fost scos de pe generic, ca, vezi Doamne, asa i-a zis Securitatea", a mai spus Nicu Covaci.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.