Disconfortul ocular este principala problema a operatorilor de calculator.

Statisticile releva ca 70-90 % dintre operatori au astfel de probleme spre deosebire de functionarii din birourile clasice, care sunt afectati numai intr-un procent de 45%. Problemele oculare determinate de activitatea la computer sunt tranzitorii si sunt cunoscute sub urmatoarele denumiri: suprasolicitare oculara, oboseala ocular[ sau astenopie, a declarat dr Nuti Deliu, de la Sectia de Medicina Muncii din cadrul Institutului de Sanatate Publica. Ea a precizat ca, dintre cele patru forme de astenopie, cele mai importante sunt cea vizuala si cea oculara.

Astenopia vizuala se caracterizeaza prin vedere incetosata, vedere dubla, fotofobie, pete in campul vizual, imagini remanente. Cea oculara se manifesta prin ochi obositi, durerosi, senzatie de usturime, arsura, mancarime si uscaciune oculara, senzatia de nisip in ochi, inrosire oculara, lacrimare. Astenopia este mai frecventa la femei, in cazul introducerii datelor, achizitionarii de date si al conversatiei prin intermediul computerului. Frecventa acestei afectiuni creste cu cat persoanele stau mai mult la computer. Pentru a evita aparitia ei este necesara o pauza de 7-10 minute la fiecare ora, sau o pauza de 15-20 de minute la fiecare doua ore, a mentionat dr. Deliu. Alte efecte care pot aparea sunt cele mioarticulare, descrise in special in zona coloanei cervicale, umerilor, mainii si pumnului. Aceste afectiuni sunt determinate de conditiile dificile de dactilografiat, de lectura, iluminat necorespunzator.

Ca urmare a introducerii computerelor, in marea majoritate a locurilor de munca au aparut si procesele de stres. In anii ‘80 s-a constat, pe baza unor studii epidemiologice, o incidenta crescuta a avorturilor spontane sau a malformatiilor la copiii nascuti de femei care lucrau la ecrane catodice. Studiile efectuate pe cohorte nu au gasit nici un risc de avort spontan la femeile care lucrau la computer in primul trimestru de sarcina. Un raaspuns clar la aceasta problema se asteapta sa fie dat abia peste cinci ani, cand se vor finaliza mai multe studii referitoare la acest aspect.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.