Soferii vor conduce dupa un nou Cod rutier incepind din septembrie.

Amenzile si sanctiunile vor fi mai drastice. Medicii de familie vor fi obligati sa-i pirasca pe soferi la politie daca au o boala incompatibila cu volanul.

Dupa ani de zile in care soferii din Romania au fost bombardati cu diferite hotariri si ordonante de urgenta privind regulile de circulatie, un nou Cod rutier a primit girul lui Traian Basescu. Lipsit de formularile pasaresti ale precedentelor regulamente, care necesitau citirea de cinci ori a unei fraze pentru a intelege ceva, noul Cod rutier este mult mai exact in definirea regulilor de circulatie, dar si mult mai aspru. Amenzile o iau in sus, ajungind si la 6 milioane de lei. Celebrul sistem cu puncte-amenda si puncte de penalizare, despre care se invata la scoala de soferi degeaba, pentru ca nu era aplicabil, va intra in sfirsit in vigoare.

Doctorii care tac fac inchisoare

Pietonii surprinsi si accidentati, ca urmare a traversarii pe rosu, prin locuri nepermise sau nerespectind alte reguli de circulatie, poarta intreaga responsabilitate pentru accidentarea lor. Conditia este ca soferul care i-a lovit sa fi respectat regulile de circulatie din acel sector de drum. Medicii de familie au si ei un rol in siguranta rutiera: cel care observa afectiuni incompatibile cu sofatul la un pacient cu permis de conducere este obligat sa atentioneze politia. Daca nu o face si pacientul omoara sau accidenteaza pe cineva, ca urmare a afectiunilor sale, medicul e pasibil de inchisoare de la 3 luni la 2 ani. De asemenea, s-a renuntat la pedepsirea soferilor cu inchisoarea pentru o concentratie de peste 0,4 miligrame/litru de alcool pur in aerul expirat.

Repertoriul de sanctiuni contraventionale se imbogateste cu punctele-amenda si cu punctele de penalizare. Un punct-amenda va fi unitatea de masura dupa care se va calcula cuantumul unei amenzi si va reprezenta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, care la ora actuala este de aproximativ 3.300.000 de lei vechi.

15 puncte te lasa fara permis

Acumularea punctelor de penalizare, acordate in functie de gravitatea contraventiei, atrage suspendarea carnetului. La 15 puncte acumulate, 30 de zile de suspendare. La 15 puncte acumulate in mai putin de un an de la ultima suspendare, 60 de zile. La savirsirea anumitor fapte in mai putin de sase luni de la ultima suspendare, 90 de zile. Punctele de penalizare se anuleaza la trecerea a sase luni de la constatarea contraventiei sau la suspendarea permisului.

Penalizare pe puncte

• 2 puncte pentru:

- depasirea cu 10-20 km a vitezei maxime

- lipsa sau defectiunea luminilor

- nepurtat centura de siguranta

- folosirea telefoanelor mobile

• 3 puncte pentru:

-depasirea cu 21-30 km a vitezei maxime

-intoarcere, mers inapoi, schimbarea benzii, daca s-au soldat cu accident

-nerespectarea distantei regulamentare, daca provoaca accident

-patrunderea in intersectie, daca circulatia e blocata

• 4 puncte pentru:

-depasirea cu 31-40 km a vitezei maxime

-nerespectarea indicatorului STOP

-mers fara lumini noaptea sau pe ceata

• 6 puncte pentru:

-depasirea cu 41-50 km a vitezei maxime

-stationarea sau parcarea neregulamentare pe autostrada

-mers inapoi sau schimbarea sensurilor pe autostrada

-nerespectarea semnelor de la calea ferata

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.