Cu cat copiii sunt expusi mai mult la certurile parintilor, cu atat dorm mai rau. Efortul de a adormi, trezitul din pricina zgomotului si somnul agitat au un efect considerabil asupra comportamentului copiilor si al capacitatii de invatare din timpul zilei, se arata intr-un studiu al unei echipe de cercetatori americani.

Studiul efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Auburn din Alabama si Universitatea Brown din Rhode Island sugereaza faptul ca felul in care certurile deranjeaza tabieturile de somn au un efect negativ considerabil.
Cercetatorii au monitorizat obiceiurile de dormit a 54 de copii sanatosi cu varste intre opt si noua ani, dintre care nici unul nu avusese probleme cu somnul. Nivelul mediu de conflict intre parinti in casa a fost considerat normal, desi in unele cazuri certurile puteau duce la ceva mai grav.

Cercetatorii au masurat nivelul de conflict si au evaluat somnul copiilor prin intermediul declaratiilor parintilor si ale copiilor. In plus, echipa a pus copiii sa poarte un "actigraf" - un dispozitiv ca un ceas care inregistreaza miscarile, in pat, timp de sapte nopti. Datele inregistrate de actigraf i-au ajutat pe cercetatori sa determine cand mergeau la culcare copiii, cand si cat de des se trezeau si cat de bine dormeau. Copiii din case unde nivelul de conflict era foarte ridicat mergeau la culcare cam la aceeasi ora ca si ceilalti copii, dar dormeau mai putin si mai rau, potrivit studiului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.