Trei piloti romani de la Aeroclubul Sanpetru din Brasov sunt hotarati ca saptamana viitoare sa spulbere doua recorduri.

Unul mondial, de lansare cu parapanta de la inaltime, iar celalalt, national, de ascensiune cu balonul cu aer cald.

Marius Duta, Ilie Mihai si Mugurel Ionescu se pregatesc intens zilele acestea si sunt cu ochii pe prognozele meteo

Pentru a-si duce la indeplinire visul, acela de a intra in Cartea Recordurilor, odata cu depasirea inaltimii de 10.100 de metri, vechiul record mondial, parapantistul Marius Duta este hotarat sa atinga plafonul de 10.500 de metri. Ascensiunea pana la acea altitudine va fi asigurata de balonul YR-9002 pilotat de Ilie Mihai si Mugurel Ionescu. Cei doi piloti au o singura parere de rau: aceea ca nu pot, in momentul de fata, sa incerce si ei doborarea recordului mondial de inaltime pentru clasa respectiva de aerostate, adica 16.000 metri.

Aceasta, deoarece, asa dupa cum ne-au declarat cei doi, momentan nu dispun de costume speciale care sunt obligatorii la altitudini de peste 12.000 metri, iar pe de alta parte din cauza faptului ca aprobarea de zbor este numai pentru 13.000 de metri.

In ceea ce priveste tentativa de doborare a recordului mondial de lansare a parapantei, incercata de Marius Duta, aici lucrurile nu par sa se complice prea mult. Marius va fi legat de nacela, iar pana la inaltimea de 7.000 metri va fi alimentat cu oxigen din rezerva balonului. De la acea altitudine si pana la 10.500 m, Marius Duta va trece pe rezerva proprie de aer, aceeasi pe care o va folosi in timpul caderii. O problema cu care se vor confrunta cei trei va fi temperatura extrem de scazuta, la altitudinea respectiva, -60 de grade Celsius.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.