Sushi, o mancare japoneza foarte la moda in acest moment, ar putea sa fie periculoasa pentru sanatate, potrivit unui studiu recent.

Eli Sadler de la gotmercury.org, o campanie a grupului Sea Turtle Restoration Project, a mers la sase restaurante din Los Angeles pentru a testa nivelurile de mercur din pestii pe care aceste restaurante ii serveau.

"Nivelul de mercur din tonul folosit de aceste restaurante este atat de mare incat ar fi mai bine sa scoata felul acesta de mancare din meniu", a spus Saddler. Gotmercurz.org planuieste sa extinda studiul si asupra altor orase din Statele Unite si sa-i educe pe consumatorii de sushi asupra riscurilor pe care le implica asimilarea mercurului, care poate produce daune permanente sistemului nervos al fetusilor si poate cauza pierderi temporare de memorie la adulti.

Mostre de ton din cele sase restaurante populare din Los Angeles au fost duse la un laborator din California de Sud pentru a fi testate. Rezultatele au relevat ca acestea contineau 0,721 parti de mercur la un milion, cu aproximativ 88% mai mult decat nivelul recomandat de Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA). "Doua dintre mostre aveau un nivel de mercur atat de mare, incat FDA a afirmat ca nu ar trebui consumate de nimeni", a mai precizat Saddler. Tonul este pestele cel mai folosit de restaurantele care ofera sushi. Pestii mai maturi si mai mari sunt considerati mai buni pentru sushi, dar Saddler a afirmat ca putina lume stie ca pestii cu viata mai lunga acumuleaza mai mult mercur decat ceilalti. Studiile arata ca preparatele din animale marine precum crevetii sau somonul cu viata scurta nu prezinta nici un risc pentru consumatori, din punctul de vedere al continutului de mercur. Dar unii proprietari de restaurante sustin ca indiferent de rezultatele testelor de mercur, sushi este un aliment sanatos.

"Chiar si in Japonia primim avertismente precum cel de la FDA. Dar atata vreme cat restaurantele le avertizeaza pe femeile gravide sa manance peste mic, este cu siguranta un aliment mult mai sanatos decat carnea rosie sau puiul", spune Nobi Kusuhara, proprietarul retaurantului Sushi Sasabune din Los Angeles.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.