Grupul-tinta care ar putea primi subventia de 20% pentru constructii oferita de Guvern are urmatorul profil. Tineri pina in 35 de ani, cu venituri medii care vor sa-si construiasca prima casa, fara etaj sau chiar un bloc daca se asociaza mai multi.

Tinerii care au in plan construirea unei case de locuit si au banii necesari demararii unui astfel de proiect pot primi de la stat un ajutor in valoare de 20% din investitie. Subventia va fi acordata persoanelor cu virsta maxima de 35 ani, care nu si-au mai ridicat alte case, dar care au venituri suficiente incit sa poata contracta un credit ipotecar pentru acoperirea cheltuielilor. "Vrem sa dam o sansa celor care au un anumit venit si pot incepe constructia unei case. Noi o sa suplimentam partea de care ei mai au nevoie", a declarat Laszlo Borbely, ministrul pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Acesta a mai spus ca unele din limitele initiale au fost eliminate, programul fiind acum mai flexibil. Astfel, sprijinul financiar de la stat nu este destinat numai tinerilor care isi construiesc casele prin ANL, ci si celor care vor sa apeleze la firme private de antrepriza. Iar studiile superioare si starea civila nu mai conteaza.

Case normale, nu vile

Ministrul Borbely a mai spus ca subventia este destinata constructiei "unei case normale, cu citeva camere si nu unei vile". Insa acelasi ajutor de la stat il pot primi la fel de bine si cei care doresc sa construiasca un bloc de locuit, printr-o firma autorizata, a adaugat Laszlo Borbely. "Ideea de baza este crearea paturii de mijloc in Romania", a declarat Mariana Ionita, unul dintre expertii care au realizat proiectul si directorul general al Directiei de Locuinte din cadrul Ministerului Transporturilor (MTCT). Insa directoarea Ionita a adaugat ca se incearca extinderea acestei subventii si catre persoanele defavorizate si chiriasii din casele nationalizate. Parere impartasita si de ministrul Borbely, care a mai spus ca aceasta subventie este destinata si situatiilor de urgenta, pentru ca oamenii ramasi fara casa sa-si poata permite una.

Ministerul Finantelor ezita

Expertii de la Ministerul Transporturilor sint inca in discutii cu Ministerul Finantelor pentru a stabili cuantumul ajutorului oferit si demararea proiectului, insa reprezentantii ministerului public au lansat deja posibile termene de incepere.

"Ne-am intilnit saptamina trecuta cu expertii Ministerului Transporturilor si ne-a fost prezentat un proiect, insa i-am sfatuit sa reformuleze prevederile legale si sa realizeze o evaluarea a influentelor financiare", a declarat Moise Popescu, directorul de sinteza a politicilor bugetare din Ministerul Finantelor. Acesta a adaugat ca, in principiu, ei sint de acord cu acest proiect, pe care il considera "o initiativa destul de buna. Doar ca mai sint lucruri de pus la punct". Directorul Popescu a anticipat ca acordarea subventiilor ar putea incepe din iulie 2006 sau din ianuarie 2007, iar in functie de aceasta data vor stabili de unde vor veni banii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.