Saptamana trecuta, Athenee Palace-ul a gazduit in Ballroom le Diplomate a sasea editie a evenimentului "Femeia Anului 2005" organizat de revista "Avantaje" impreuna cu Avon. Acoperind o paleta larga de domenii, cum ar fi: Implicare si responsabilitate sociala, Promovarea si apararea drepturilor femeii, Arta si Cultura, Initiativa in spiritul semenilor si Concursul de popularitate, acum, coarsitor dominate de arta, sarbatoarea a prilejuit o serie de "premiere" ce s-au regasit, atat in derularea ei, cat si in impactul pe care l-a avut asupra publicului, mass-media si privitorilor ocazionali. Abonatii de succes la astfel de mondenitati, spun asta pentru ca in proportie de 90% sala era formata din personalitati recunoscute pentru stiinta si talentul lor de a face bani, fie ca oameni de afaceri sau ca "actori" ai lumii divertismentului si mass-media, au avut ocazia pentru prima data de la initierea acesteia sa asiste, in deschidere, la un spectacol inedit, oferit de cativa elevi ai Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti.

Astfel, pe langa frumusetea, prospetimea, puritatea, emotia, eleganta si bucuria protagonistilor, au putut sa remarce, sa observe si sa vada de foarte aproape - asta insemnand chiar centimetri pentru cei aflati in primele randuri - (lucru mai deloc posibil in sali proprii spectacolelor de gen), efortul, munca, rigoarea, concentrarea si numarul impresionant de ore de studiu ce stau in spatele zambetelor, plutirii, miscarilor rafinate, trairilor si exuberantei pe care acesti mici-mari dansatori o ofera cu atata generozitate oricui ii privesc. Si desi intr-un spatiu impropriu artei coregrafice, ceea ce le-a ingreunat si chiar frant pe alocuri avantul, aceste viitoare stele au dezvaluit cate ceva din secretele filelor unei imense, grele si foarte cuprinzatoare carti, ce adaposteste scoala romaneasca de dans, putin cunoscuta si rasplatita aici, dar admirata si recompensata pe toate meridianele lumii.

Acesti minunati copii, impreuna cu profesorii lor, au adus miercuri seara, ARTA in mijlocul acelora care poate nu au timp sa-i urmareasca in mediul lor, nu stiu mare lucru despre ei si, implicit, de scoala ce-i formeaza si evident, nu aveau cum sa inteleaga pana acum, cu cata munca, sudoare si privatiuni se ajunge pe o scena unde pot deveni nume importante care onoreaza Romania pe planeta. Si nu intamplator, cea mai spectaculoasa premiera a fost Alina Cojocaru, balerina romanca de la Covent Garden care, dupa ce a ingenuncheat o lume intreaga cu harul, talentul si arta ei, a venit acasa sa-si primeasca titlul de "Femeia Anului 2005". La inmanarea distinctiei, pentru ea si doar pentru ea, asistenta s-a ridicat in picioare, aplaudand-o indelung in pofida varstei sale tinere, de doar 24 de ani. In cuvintele de multumire pe care le-a rostit cu foarte multa modestie si emotie, intr-o limba romaneasca curata, corecta, foarte ingrijita, aceasta mare personalitate mondiala, de fapt in viata civila o aparitie delicata si fragila, asemenea unei caprioare, a adus in atentia publicului, cu multa gratie si tact, scoala romaneasca de balet, performantele ei, ca si atentia si sprijinul de care ar trebui sa beneficieze.

A folosit acest deosebit prilej de recunoastere si bucurie personala, pentru a "explica" lumii romanesti ceea ce lumea europeana si mondiala stie deja. Eu am perceput seara de la Athenee Palace ca pe un rar prilej de a cunoaste cateva personalitati deosebite din domeniile nominalizate mai sus, dar mai ales ca un semnal, ca pe o atentionare. Si ca sa trec in registrul feeric de basm in care ne poarta la fiecare spectacol artistii balerini, pot spune ca evenimentul in cauza a marcat startul unei migratii temporare de lebede de pe meleagurile unde poposesc acum si incanta lumea cu eleganta si rafinamentul lor, spre cuibul de unde si-au luat zborul si pe care-l simt - probabil prin sistemul lor unic de comunicare -, putin in pericol, nesprijinit si mai ales neinteles, pentru a-l ocroti si apara cu aripile lor atat de suave, dar totodata mari si puternice. Cea mai tanara dintre ele, Alina Cojocaru, probabil ca a simtit mai acut toate aceste framantari si a ajuns prima aici. O felicit si ma inclin in fata efortului si frumusetii gestului ei. Sunt insa semnale ca se aproprie si celelalte lebede impreuna cu printii lor.

Le asteptam, si fie ca sprijinul lor sa se faca vizibil simtit. Seara evenimentului "Femeia Anului 2005" a fost foarte distincta si atinsa de magia baghetei manuite cu eleganta de revista "Avantaje", prin reprezentanta ei, doamna Daniela Palade Teodorescu, si s-a transformat intr-o splendida pledoarie pentru scoala romaneasca de balet.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.