Compania care va transmite duminica ceremonia Oscarurilor, ABC-ul, traieste deja cu frica ratingului in sin. Conform datelor inregistrate in trecut, cu cit filmul cistigator avea un succes de casa mai consistent, cu atit crestea numarul telespectatorilor amatori de Oscaruri. De pilda, atunci cind "Titanic" a racolat 11 trofee, ceremonia a adunat in fata micilor ecrane 55 de milioane de suflete. 2005 a fost insa un an extrem de prost pentru incasari, si in SUA, si in Europa, publicul devenind din ce in ce mai imun la blockbustere, dar avind si o apetenta scazuta pentru filmele independente. Asa ca nici una dintre peliculele nominalizate nu a adus producatorilor peste 55 de milioane de dolari, ceea ce, dupa standardele hollywoodiene, reprezinta o suma infima. Si echivaleaza cu un numar mic de telespectatori care vor urmari decernarea premiilor.

Schimbarea la fata a Academiei

Dintre candidatele la "Filmul anului", cel mai costisitor este de departe cel regizat de Spielberg: 75 de milioane de dolari. Jurnalistii de la BBC s-au grabit sa observe ca, avind la indemina aceasta suma, s-ar fi putut face cinci "Brokeback Mountain" sau 10 "Capote". "München" se singularizeaza in peisajul nominalizarilor si prin alte aspecte: pe cit sint de lente celelalte si de lipsite de efecte speciale, pe atit de impanat de actiune si de spectaculos e filmul lui Spielberg. Cu toate ca apar multe explozii si impuscaturi, avind in vedere palmaresul cineastului in privinta imaginilor generate de computer, "München" nu ajunge nici la genunchiul lui "Jurassic Park".

Orientarea votantilor catre peliculele independente cu buget mic nu e singura nota de inedit. A scazut si media de virsta a interpretilor nominalizati anul trecut: de la 41 la 37. In plus, majoritatea lor se afla la prima sansa de a obtine statueta. In aceasta situatie se gasesc patru dintre cei nominalizati la Cel mai bun actor si la Cel mai bun actor secundar si trei dintre concurentele la titlul de Cea mai buna actrita si de Cea mai buna actrita in rol secundar.

Pronosticuri

Expertii in ale peliculei se inghesuie sa isi dea cu parerea in privinta cistigatorilor probabili sau improbabili, stiut fiind insa faptul ca Oscarurile abunda in surprize. La categoria Cel mai bun regizor, George Clooney, cineastul din spatele lungmetrajului "Noapte buna si noroc", este deja clasat drept perdant. Referitor la aceasta distinctie, exista un "turnesol" important, de care criticii ar trebui sa tina seama: premiile acordate de Ghilda Regizorilor Americani. 51 dintre cei 57 de cistigatori ai acestui trofeu aurit au luat apoi Oscarul. Iar anul acesta cineastii de pe noul continent au optat pentru Ang Lee, regizorul lungmetrajului "Brokeback Mountain - O iubire secreta". Acesta, desi a acumulat opt nominalizari, nu are prea mari sanse sa inscrie la toate categoriile. De exemplu, la Cel mai bun actor, Philip Seymour Hoffman, in rolul scriitorului Capote din lungmetrajul omonim, este considerat favoritul cursei. Motivul din spatele acestei predictii este ca, la majoritatea decernarilor de premii pre-Oscaruri, Hoffman a colectat trofeele in ciuda rivalului sau, Heath Ledger. In ceea ce priveste prestatiile actoricesti feminine, lupta se va da intre Reese Witherspoon din "Walk the Line - Povestea lui Johnny Cash" si Felicity Huffman (cunoscuta publicului romanesc din serialul "Neveste disperate"), remarcabila in rolul unui transsexual din lungmetrajul "Transamerica". La Filmul anului, expertii sint ezitanti cind e vorba sa aleaga intre "Brokeback Mountain" si "München".

In Romania ruleaza 19 candidate

Si pe tarim mioritic se inregistreaza schimbari, apropo de peliculele nominalizate la Oscar. Daca anul trecut mult-premiatul "O fata de milioane" a venit pe marile ecrane romanesti cu o intirziere notabila fata de ceremonie si, din restul filmelor nominalizate, nu multe erau de gasit prin cinematografe, acum autohtonii au avut la dispozitie aproximativ 19 din totalul peliculelor aflate in competitie.