Inventatorii au gasit raspunsul in lupta cu gripa aviara: un aparat care se poate monta in fermele de pasari si care curata aerul de bacterii. Inclusiv de virusul H5. La Tirgul International al Inventiilor de la Cluj, specialistii au adus si hainele care pastreaza organismul sanatos.

La Tirgul International Tehnic din Cluj a fost prezentata ieri o inventie cu aplicabilitate inclusiv in lupta impotriva gripei aviare. "Este un aparat pentru dezinfectia aerului. Se poate folosi in camera, in apartament, in spitale, in camerele de operatie, dar si intr-un club sau o cafenea, precum si in masina, unde se poate instala un aparat portabil, de dimensiuni mai mici", explica presedintele Societatii Inventatorilor din Romania, profesorul Constantin Antohi de la Iasi. Inventia sa este brevetata si se vinde pe piata cu 400 de euro, dar consuma curent electric doar cit doua becuri de frigider.

Potrivit inventatorului, in ultima vreme vinzarile i-au crescut cu 16%, dintr-un motiv foarte simplu: teama de gripa aviara. "Daca un astfel de aparat, de capacitate mai mare, este instalat intr-o ferma de pasari, el va absorbi orice microb din aer si riscul imbolnavirii, chiar si de gripa aviara, va disparea complet", sustine profesorul Antohi. Printre microorganismele distruse de MidasAnAir (cum a fost botezat aparatul) se numara bacteria de Anthrax, bacteria ce cauzeaza febra tifoida, cele cauzatoare de dizenterie ori holera, fungi si ciuperci, virusi, drojdii si, bineinteles, fumul de tigara. "Gudronul din tutun este polimerizat si ramine in aparat sub forma unor bilute, care se culeg frumos cind se curata aparatul", explica inventatorul. Timpul de functionare al aparatului este de 8.000 de ore, dupa care trebuie schimbate generatoarele si, din cind in cind, curatat.

Moldovenii au solutii practice

O inventie adusa de la Universitatea Tehnica Moldova din Chisinau este statia hidraulica, ce va inlocui clasicul baraj. Pina acum doar in stare de proiect, inventia a fost prezentata si medaliata inclusiv la salonul de la Geneva. Realizarea proiectului, care consta in captarea apei si directionarea ei catre o hidrocentrala, costa aproximativ 10.000 de dolari. Prima statie se va monta pe riul Prut in luna iunie a acestui an. "Nu exista nicaieri in lume asa ceva, nu fara baraj. Statia trebuie pusa la o cotitura pe riu, unde apa are debit mare. Inventia asta s-a nascut din necesitatea Moldovei de a avea o sursa proprie de energie, ca noi nu avem acolo nici gaze, nici petrol, trebuie sa cumparam mereu de la altii", a spus un reprezentant al Universitatii Tehnice.

Aparatul de uscat fructe

Tot din Republica Moldova a venit si profesorul Dumitru Parasca, cu o instalatie pentru uscarea in infrarosu a fructelor, legumelor si plantelor medicinale. "Se pastreaza astfel toate calitatile produsului. Noi o folosim si exportam anual catre Uniunea Europeana aproximativ 20 de tone de produse uscate prin aceasta metoda, la pretul de o jumatate de euro un kilogram de fructe uscate", spune Dumitru Parasca.

Printre inventiile expuse la Cluj se mai numara vestimentatia sinergetica, ce pastreaza organismul sanatos, aparatul de terapie cuantica, senzorii de radiatii ultraviolete realizati din materiale mai economice, dar si medicamentele realizate din substante extrase din insecte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.