Surse guvernamentale ne-au spus că pe masa ministrului de resort se află un dosar referitor la situația din Delta Dunării. Momentan insă, măsurile pe care le va lua ministrul sint sub semnul indoielii. Totuși, voci din Guvern susțin că este luată in calcul și posibilitatea trecerii Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) in subordinea Ministerului Agriculturii. Un alt dosar care iși așteaptă rindul este cel referitor la proiectele SAPARD. Atit in cazul afacerilor din Delta Dunării, cit și in cel al proiectelor SAPARD au existat scandaluri in care au fost implicați oameni de afaceri sau reprezentanți ai administrației publice locale.

Afacerile din Delta Dunării sint in vizorul ministrului Agriculturii, Gheorge Flutur. Se vorbește chiar de o trecere a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării de la Ministerul Mediului la Agricultură.

Delta Dunării este luată in vizor de ministrul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur. Surse din minister ne-au spus că pe masa ministrului se află, printre altele, un dosar referitor la situația din Delta Dunării. "Este nevoie de revizuirea mai multor dosare, printre care și acesta. Toate activitățile trebuie puse in linia strategiei Alianței D.A", ne-au precizat sursele citate. Este vorba in primul rind de modul in care au fost concensionate activitățile de pescuit in zonă.

Posibile modificări legislative

Surse guvernamentale susțin, de asemenea, că una dintre variantele la care ar putea apela ministrul Flutur se referă la trecerea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) de sub tutela Ministerului Mediului sub cea Ministerului Agriculturii. Intrebat despre această posibilitate, Virgil Munteanu, guvernatorul ARBDD susține că nu a auzit nimic in acest sens. El explică faptul că acest lucru nu ar fi oportun, intrucit atribuțiile Ministerului Agriculturii sint incompatibile cu cele ale ARBDD. "Ministerul Agriculturii are atribuții economice, iar ARBDD are mai mult atribuții in ceea ce privește protecția mediului", ne-a explicat Munteanu. Potrivit acestuia, trecerea ARBDD la Ministerul Agricultuii se poate face numai prin modificarea legislației referitoare la rezervație. "Există o lege din 1993 in care se specifică faptul că ARBDD se află in subordinea Ministerului Mediului. Această lege nu a fost incă schimbată", apreciază Munteanu.

Afaceri suspecte in Deltă

Delta Dunării este o zonă de interes pentru mulți oameni de afaceri din Romania cu activități mai mult sau mai puțin dubioase. Concesionările ce au avut loc in această zonă au fost de foarte multe ori contestate. Spre exemplu, la finele lui 2002, pescarii din Deltă au solicitat anularea unor licitații de concesionare ce au avut loc in acea zonă. Pescarii susțineau că licitațiile au fost ilegale și că le-a fost incălcat dreptul de preemțiune stipulat chiar in legea ce guvernează acțiunile Rezervației Biosferei Delta Dunării. Un scandal mai recent, de la finele lui 2004, il are in atenție pe omul de afaceri Alexandru Bittner. Potrivit unor articole din presă, acesta a luat in concesiune aproximativ jumătate din suprafața Deltei. Mai precis, Bittner a licitat și a ciștigat dreptul de a pescui singur pe o suprafață de 100.000 de hectare.