Ziarele romanesti sunt cele mai ieftine din Europa, pretul de luni al celui mai citit cotidian autohton fiind de aproape cinci ori mai mic decat pretul mediu la nivel european, arata Proiectul Euro Scan, realizat de institutul GfK. Potrivit constatarilor GfK, cel mai cumparat ziar romanesc poate fi achizitionat la un pret mai mic decat pretul cotidienelor similare din tari precum Albania si Serbia, si anume 0,14 euro. Rusia si Turcia sunt alte tari europene care ofera ziare la preturi mici, sub 0,30 de euro.

Reprezentantii GfK spun ca este normal ca in Europa de Est ziarele sa coste mai putin decat in vest, in conditiile in care in aceasta regiune se inregistreaza si cele mai scazute venituri.

Lucrurile se schimba insa pe masura ce inaintam spre centrul si vestul Europei. Astfel, in Ungaria si Bosnia-Hertegovina ziarele costa intre 0,31 de euro si 0,70 de euro, pentru ca in Polonia si Austria pretul acestora sa fie putin sub un euro.

Cel mai scump cotidian, 1.60 euro, este vandut in Irlanda. Locuitorii acestei tari platesc pentru cotidianul "The Irish Independent" de 11 ori mai mult decat cititorii din Romania pentru cotidianul preferat si aproape de doua ori si jumatate mai mult decat pretul mediu la nivel european. Preturi mari pentru editia de luni a celor mai citite jurnale au fost monitorizate si in Germania si Norvegia.

Al treilea val al Proiectul Euro Scan s-a desfasurat intre 27 ianuarie si 3 februarie 2006 in tarile participante la proiect. Unitatea de masura a fost pretul unei editii de luni a celui mai citit cotidian in tara respectiva. Proiectul nu a inclus insa tari precum Anglia, Franta si Spania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.