Furnizorii de gaz din intreaga tara vor sista, din iulie 2006, livrarea acestuia catre utilizatorii de centrale termice de uz casnic - de imobil, scara, casa sau apartament - care nu detin autorizatie de functionare sau nu au efectuat verificarea tehnica periodica pana la 30 iunie 2006, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT).

Proprietarul centralei termice are obligatia sa supuna centrala unor verificari tehnice periodice cel putin o data la 2 ani din momentul incetarii garantiei asigurate de vanzator. "Verificarea tehnica autorizata este o masura de siguranta atat pentru posesorul centralei termice, cat si pentru cei care locuiesc in vecinatate. Se elimina evenimentele neplacute cauzate de functionarea ilegala si defectuoasa a unor centrale termice instalate si montate cu personal neautorizat", explica directorul executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT), Dana Sofia. Ordinul Ministrului Economiei si Comertului nr. 451 din 1 august 2005 stipuleaza ca utilizarea centralelor termice fara verificarea tehnica periodica efectuata de o firma autorizata ISCIR si fara avizarea raportului de verificare de catre cei autorizati sa o faca este interzisa, iar dupa trecerea termenului de 30 iunie, centralele neautorizate vor fi decuplate de la reteaua de combustibil.

Dana Sofia sfatuieste posesorii centralelor, in special asociatiile de proprietari, sa vada daca centrala lor corespunde sau nu legii, iar daca nu poate fi autorizata, sa caute de pe acum solutii alternative. Dana Sofia aminteste utilizatorilor ca pe piata exista o oferta foarte variata de centrale termice care sunt verificate de autoritatile competente, din care se poate face o alegere pe baza performantelor si costului, dar procesul de comparare a ofertelor este unul ce necesita timp.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.