"Multumesc festivalului ca a invitat un film cu buget mic dintr-o tara mica", a declarat regizoarea filmului, Jasmila Zbanic, care a adaugat ca sunt peste 50.000 de femei violate in timpul razboiului care s-a incheiat acum 13 ani.
Pentru prima data in istoria festivalului, conferinta de presa care anunta trofeele Berlinalei a fost inlocuita cu o ceremonie fastuoasa, asemanatoare celor de la Cannes sau Venetia.

Romania a fost prezenta in cadrul festivalului cu trei filme. "Legaturi bolnavicioase", in regia lui Tudor Giurgiu, prezentat in cadrul sectiunii Panorama, iar "Tertium non datur", regizat de Lucian Pintilie si "Visul lui Liviu", in regia lui Corneliu Porumboiu, au fost prezentate in cadrul sectiunii Forum.
Gazdele si-au recompensat si compatriotii cu doup trofee, Ursul de Argint. Cinematografia germana, reprezentata in competitia de la Berlin de patru filme, a luat cele doua premii pentru interpretare. Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita i-a fost acordat Sandrei Hüller pentru rolul unei epileptice care este supusa unei exorcizari, in "Requiem", iar Ursul de Argint pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Moritz Bleibtreu pentru interpretarea sa din adaptarea dupa romanul "Les particules élementaires" al lui Michel Houellebecq.

Cineastul britanic Michael Winterbottom, care figura printre favoriti, a fost rasplatit cu Ursul de Argint pentru regie, pe care l-a impartit cu Mat Whitecross, alaturi de care a realizat filmul "The Road to Guantanamo".
Marele premiu al juriului a fost impartit de catre un regizor iranian si o regizoare daneza, Pernille Fischer Christensen, castigatoarea premiului pentru cel mai bun debut, echivalentul premiului Camera d'Or de la Cannes, decernat pentru prima data in istoria festivalului de la Berlin.