Un bolnav care sa fie operat de un robot era, acum cativa ani, doar o scena buna pentru un film. Acum insa a ajuns un lucru obisnuit in multe spitale din lume. Sistemele robotice folosite de medici in interventiile chirurgicale si-au castigat o mare popularitate.

"Au fost saptamanile cele mai pline de evenimente din viata mea. La inceputul lui aprilie am implinit 60 de ani, iar doua saptamani mai tarziu medicii mi-au pus diagnosticul de cancer la prostata. Eram disperat. Stiam ca va trebui sa trec printr-o operatie, dar nu mi-as fi imaginat ca va fi asa. Am fost operat de un robot, sistemul da Vinci. La cateva ore dupa operatie puteam sa merg, iar cateva zile mai tarziu, am fost externat".

Stuart Forbes este unul din miile de pacienti americani care au beneficiat anul trecut de o operatie de acest gen. Operatie care, nu cu mult timp in urma, era doar de domeniul fantasticului. Acum, nu mai este. Conform specialistilor, anul trecut numai in Statele Unite au fost efectuate peste 35.000 de operatii cu roboti chirurgicali, de la interventii pe inima pana la transplant de rinichi. Pentru 2006 cifra va creste cu circa 50 la suta. Incepand cu anul 2000 au fost achizitionate peste 350 de sisteme da Vinci in spitalele din intreaga America, pretul unui astfel de robot fiind de circa 1,3 milioane de dolari.

Chirurgii care folosesc sistemul da Vinci spun ca exista mai multe beneficii pentru pacienti: acestia pierd mult mai putin sange, riscul de a face complicatii postoperatorii e mult mai mic, iar recuperarea, mult mai rapida.

Unul din domeniile pe care "doctorii-roboti" l-au revolutionat este chirurgia prostatei. In SUA se estimeaza ca peste 20% dintre operatiile de acest gen vor fi facute cu sistemul da Vinci. Chirurgii spera ca succesele pe care le-au avut folosind robotul in interventii urologice sa se extinda si spre alte domenii. "Intr-o zi, sper sa vad cele mai complexe operatii facute de roboti. E inceputul unei revolutii, n-am nici o indoiala".

Robotul "da Vinci"

Sistemul chirurgical robotizat numit "da Vinci" si-a gasit loc in foarte multe sali de operatie din America, inclusiv la Spitalul Presbyterian din New York. In timpul interventiei, chirurgul se uita in doua monitoare color (unul pentru fiecare ochi), care maresc detaliile de circa 10 ori. Pentru ca imaginea e 3D, doctorul se simte ca si cum ar fi in "interiorul" pacientului, cand de fapt e la cativa metri departare.

"Doctorul robot"

Dr. David Samandi foloseste sistemul robotic in peste 80% din cazurile de operatii la prostata

Telecomanda

Chirurgii manuiesc instrumentele cu ajutorul a doua dispozitive pe care le pot misca.

Pedale

Cu ajutorul piciorului, chirurgul regleaza zoom-ul camerei, cauterizatorul si o pensa care dezactiveaza instrumentele.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.