Un banal sarut va poate trimite direct in spital. Adolescentii care se saruta cu mai multi parteneri sunt de patru ori mai expusi contractarii meningitei.

Aceasta e concluzia unui studiu publicat recent, relateaza editia online a cotidianului "The Telegraph".

Cercetatorii au descoperit ca adolescentii cu varste intre 15 si 19 ani, care practica ceea ce acestia au denumit "sarutul profund" cu mai multe persoane, au de 3,7 ori mai multe riscuri sa se imbolnaveasca de meningita.

Copiii sub cinci ani si adolescentii sunt categoriile cu cel mai ridicat risc de a face boala care lasa sechele importante sau poate chiar provoca moartea prin septicemie, daca imunitatea corpului este invinsa si infectia ajunge in sange.

Pana acum nu se stia motivul pentru care, in ultimii ani, boala a inceput sa afecteze mai mult o categorie de varsta mai mare de adolescenti. Oamenii de stiinta au comparat stilul de viata al adolescentilor mai mari, internati in spital cu meningita, cu cel al unui grup de control sanatos. "Am identificat un model al riscului si protectiei fata de meningita la adolescenti diferit de cel observat la copiii mai mici", a anuntat echipa in "The British Medical Journal."

"Sarutul intim cu parteneri multipli, boli anterioare si studentia sunt factori care maresc riscul de contractare a bolii. In acelasi timp, implicarea religioasa si vaccinarea impotriva bolii sunt asociate cu un risc scazut de a dezvolta meningita", a mai declarat echipa.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.