Nici pana in acest moment, desi controalele politistilor s-au inmultit, firmele de paza si protectie nu respecta legea.

Fie ca masinile cu care se face transportul valorilor nu sunt echipate corespunzator ori agentii sunt angajati fara avizul Politiei, toate acestea nu fac decat sa sporeasca vulnerabilitatea actiunilor pe care le intreprind. Conducerea unei singure firme este anchetata pentru ca a functionat fara licenta, in timp ce multe dintre ele au primit amenzi pentru abaterile savarsite.

Pentru o imagine cat mai exacta a fenomenului, politistii de la Ordine Publica din IGPR au desfasurat mai multe controale in Bucuresti si in tara. In conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, oamenii legii au pus accentul pe verificarea modului in care se face transportul in siguranta al valorilor monetare, cum se realizeaza dotarea si amenajarea mijloacelor auto folosite, daca se respecta itinerariile de deplasare si daca agentii sunt pregatiti corespunzator. De asemenea, a fost analizat si modul in care centrele comerciale sunt protejate cu sisteme de paza. Au fost controlate unitati bancare, case de schimb valutar si amanet, unitati CEC, Loto-Prono, unitati postale, statii de distribuire a produselor petroliere, centre comerciale, supermarketuri si depozite en-gros, casierii colectoare si alte unitati economice, constatandu-se numeroase deficiente care reprezinta factori de risc in asigurarea integritatii bunurilor si valorilor.

Principalele deficiente constatate in sistemul de paza si protectie, spun ofiterii de la Ordine Publica, se refera la incheierea unor contracte de prestari servicii cu firme nelicentiate, angajarea unor agenti de paza neavizati de politie si necalificati, dotarea necorespunzatoare a personalului cu uniforme, mijloace de aparare si interventie, inclusiv cu armament, iar pe echipajele de interventie este alocat un numar insuficient de agenti. In urma verificarilor, au fost descoperite masini care nu erau echipate cu tehnica de transmisiuni radio.

11 societati, prinse "pe picior gresit"

Mai grav este faptul ca unii agenti de paza si insotitori de transporturi valori au fost gasiti in serviciu fara a avea asupra lor mijloace de autoaparare si interventie, insemne distinctive, legitimatii de serviciu si alte documente. Desi neregulile au existat la tot pasul, oamenii legii spun ca nu s-a inregistrat decat comiterea unei singure infractiuni si au fost aplicate 755 de amenzi persoanelor care ocupa functii de conducere in astfel de firme, dar si personalului de executie pentru nerespectarea prevederilor legale. Pe langa masurile dispuse pentru remedierea deficientelor constatate, se precizeaza intr-un comunicat al IGPR, au fost sanctionati contraventional si atentionati factorii responsabili de la societati de paza cu punctele de lucru in Bucuresti, Bacau, Constanta, Dolj, Ilfov, Arges, Bihor, Galati, Iasi, Brasov, Prahova. De asemenea, politistii au declansat o ancheta pentru comiterea infractiunii de executare a unor activitati de paza fara licenta impotriva conducerii unei firme din Brasov.

"In vederea cresterii calitatii referitoare la protejarea obiectivelor, bunurilor, valorilor si persoanelor impotriva oricaror actiuni care le pericliteaza integritatea sau existenta, dar si pentru prevenirea unor furturi sau atacuri asupra mijloacelor de transport, Politia atrage atentia atat beneficiarilor, cat si operatorilor serviciilor de profil, sa adopte strategii de securitate adecvate pentru a reduce factorii de risc si le recomanda sa cunoasca, sa respecte si sa aplice prevederile Legii nr. 333/2003", se mentioneaza in comunicatul amintit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.