In urma cu ceva vreme, municipalitatea preciza prin glasul viceprimarului general Razvan Murgeanu ca edificiul ce urmeaza sa fie inaltat aici a fost denumit “Catedrala Mantuirii Neamului” acum 86 de ani, mai precis pe data de 10 mai 1920, de catre regele Ferdinand, intr-o scrisoare trimisa patriarhului Miron, in care ii propunea ca amplasament Dealul Arsenalului, printre argumentele aduse fiind si acela ca din acest loc constructia era vizibila de oriunde ai privi-o.

Catedrala urmeaza sa aiba dimensiuni monumentale si, asa cum spun edilii Capitalei, trebuie sa fie cea mai mare biserica dintre toate bisericile din Romania, asa cum au dorit initiatorii proiectului, inca de la inceputul secolului trecut. Constructia se pare ca nu va fi acoperita de actualul sediu al Parlamentului, fiind vizibila din orice punct al Bucurestiului. Pe terenul de 110.000 mp, atribuit Patriarhiei Romane, cu titlu gratuit vor fi construite Catedrala si asezamintele patriarhale si va fi amenajat un parc public. Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, constructia fiind vizibila de pe Dealul Mitropoliei. Solutia amplasamentului a avut in vedere si axa vizibilitatii dintre Dealul Mitropoliei si Catedrala. In plus, solutia ofera si posibilitatea organizarii unor procesiuni ample, care sa nu afecteze circulatia rutiera.

De la o slujba tinuta pe Dealul Mitropoliei, miile de credinciosi au posibilitatea sa porneasca intr-o procesiune pe Bulevardul Unirii, apoi pe Bulevardul Libertatii (prin fata Parlamentului), dupa care urca pe Calea 13 Septembrie, pana in incinta Catedralei. Specialistii sustin ca si din punct de vedere urbanistic, alaturarea celor mai importante institutii ale statului, care sunt Parlamentul, Biserica si Armata este binevenita. De-a lungul celor 16 ani de cautari in privinta amplasamentului catedralei s-au vehiculat mai multe solutii, printre care Dealul Arsenalului, fostele Hale Unirii si actualul platou al Teatrului National si al Hotelului Intercontinental. Zona aleasa, Dealul Arsenalului, cea pentru care s-a optat in final, a fost pastrata fara constructii pana in 1985, cand Ceausescu a folosit-o pentru dezvoltarea administrativa a Bucurestiului, fiind cea mai sigura din punct de vedere seismic.

Proiectul prevedea, intr-una din primele variante, potrivit declaratiilor facute de Razvan Murgeanu, si amenajarea unui bulevard, care sa treaca prin actuala curte a Parlamentului, unind strada Uranus cu Podul Hasdeu si cu strada Buzesti, care va fi largita, obtinandu-se o artera pe axa Piata Victoriei - Rahova, ca alternativa pentru Bulevardul Magheru.

Ministrul Culturii promite sa puna piatra de temelie cat de curand

"Imi doresc foarte mult sa se treaca deja la punerea pietrei de temelie. Deocamdata urmeaza sa se realizeze toate studiile de fezabilitate, proiectul de executie. Din punct de vedere juridic nu mai exista nici o bariera si ramane acum in sarcina Patriarhiei Romane si a proiectantilor sa se miste cat mai repede, ca proiectul respectiv sa fie demarat", a precizat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, cu ocazia semnarii documentelor de predare a terenului pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului. El a mai afirmat, totodata, ca la sediul ministerului a avut loc cu putin timp in urma o discutie cu reprezentanti a sase ministere, ai Camerei Deputatilor si ai Patriarhiei, unde s-a discutat despre urgentarea de predare a terenului pe care se va construi Catedrala, din partea Camerei Deputatilor catre Patriarhia Romana.

"De acum inainte intram in linie dreapta in ceea ce priveste trasarea viitoarelor contururi ale Catedralei Mantuirii Neamului, care de mai bine de 16 ani isi cauta un loc", adaugand ca inceperea lucrarilor este rezultatul unei perioade de discutii, contacte, negocieri cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe si ai Patriarhiei, pe de o parte, si, pe de alta parte, cu reprezentantii diferitelor institutii si ministere care au avut un rol in realizarea acestui acord si anume realizarea actului legislativ prin care Camera Deputatilor a transmis terenul Patriarhiei Romane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.