Majoritatea copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate se afla in grija rudelor pana la gradul al IV-lea, releva statisticile Directiilor Judetene pentru Asistenta si Protectia Drepturilor Copilului.

In cele mai multe judete, aproximativ 10% dintre minorii cu parinti aflati la munca in strainatate sunt integrati in sistemul de protectie institutionalizata - asistenti maternali, centre de plasament, bunici care au recurs la masuri de protectie. Unii dintre acesti copii ajung si in grija vecinilor, care recurg, in cele din urma, la masuri de protectie. Pe de alta parte, exista judete in care, desi numarul copiilor monitorizati de directiile amintite depaseste 500, nici un minor nu a ramas in grija exclusiva a statului.

Copiii cu parinti care lucreaza in strainatate beneficieaza de aceeasi ingrijire ca si cei aflati in dificultate, neexistand prevederi speciale ale legii pentru aceste cazuri. O situatie exacta insa a acestor copii este greu de intocmit, intrucat nu toti cei care lucreaza peste hotare au contracte legale de munca. Mii de romani au ales in ultimii ani sa plece la munca in strainatate, in special in Spania, Italia, Irlanda si Germania. Majoritatea celor plecati si-au reintregit ulterior familia, ducandu-si copiii in tarile respective. Potrivit ultimelor reglementari, persoanele care pleaca sa lucreze in strainatate sunt obligate sa depuna in dosarul de la Oficiul National pentru Migrarea Fortei de Munca si o declaratie in care se precizeaza in grija cui au ramas copiii.

Conform legislatiei in vigoare, pana la implinirea varstei de 18 ani, copilul trebuie reprezentat de parintii sai, de curator sau de tutore in toate relatiile lui cu scoala sau institutiile statului.

Ambii parinti plecati afara

Potrivit datelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului Brasov, 224 de copii din judet au ambii parinti plecati sa munceasca in strainatate. Aceeasi institutie sustine ca numarul copiilor ramasi in ingrijirea unui parinte este, se pare, mult mai mare. In Alba, doar o mica parte din cei peste 300 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate au ramas in grija statului, cei mai multi fiind in ingrijirea rudelor. Pentru majoritatea copiilor, peste 250, nu a fost solicitata autoritatilor nici o masura de protectie, acestia ramanand in ingrijirea familiei.

Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului (DJASPDC) din judetul Calarasi are in ocrotire aproximativ 30 de copiii ai caror parinti se afla la munca in strainatate.
Conform Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Valcea, 448 de copii din familiile in care cel putin un parinte este plecat la munca peste hotare se afla acum in ingrijirea rudelor de pana la gradul IV, in vreme ce 154 de copii au fost pusi sub o anumita masura de protectie. Dintre acestia, sapte se afla la domiciliul unor asistenti maternali, 19 sunt in centre de plasament, iar 128 stau la rude. Datele mentionate se refera la situatia cunoscuta in 73 din cele 89 de localitati ale judetului Valcea, iar dupa intocmirea documentului alti 21 de copii au intrat in atentia DGASPC Valcea.

15.000 de copii singuri, in Bistrita-Nasaud

Directia Judeteana pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud (DJASPC) monitorizeaza, in prezent, aproximativ 15.000 de copii, ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Directorul DJASPC Bistrita-Nasaud, Marin Rus, declara ca este posibil ca numarul real al copiilor care au un parinte sau ambii parinti peste granita sa fie mult mai mare, avand in vedere ca mai mult de 30.000 de locuitori ai judetului muncesc in afara tarii.Comparativ cu restul tarii, in Cluj exista putini copii care au fost lasati in grija Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Potrivit directoarei DGAPC Cluj, Monica Filip, exista in sistem 16 copii ai caror parinti sunt plecati din tara, dar nu acesta a fost principalul motiv pentru care micutii au ajuns in centrele de plasament.

"Avem, este adevarat, cativa copii ai caror parinti nu mai sunt in Romania, dar nu acesta este motivul pentru care se afla ei aici. Au fost abandonati pur si simplu, iar noi, cand am facut reevaluarea, am observat ca parintii nu mai sunt in tara. Dar nu exista nici o legatura de cauzalitate intre cele doua fapte", a explicat Monica Filip. Copiii ai caror parinti se afla in strainatate beneficiaza de aceeasi ingrijire ca si cei aflati in dificultate, neexistand prevederi speciale ale legii pentru acestia. Pentru unii dintre copiii aflati in aceasta situatie, parintii trimit lunar bani si se intereseaza de ei, dar exista si situatii cand parintii nu mai dau nici un semn de viata timp de mai multe luni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.