Peste 11.000 de salariati din totalul de 48.500 de angajati din industria miniera vor fi disponibilizati in acest an, cu 2.500 de persoane mai mult decat in 2005, potrivit unui memorandum prezentat Guvernului de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Executivul intentioneaza sa accelereze procesul de restructurare, astfel incat din 2007 sa nu mai fie acordate subventii sectorului minier si sa ramana in activitate numai societatile care pot functiona in conditii de eficienta economica, se mentioneaza in document. Pentru 2006, programul de restructurare prevede inchiderea minelor care nu pot fi eficientizate prin masuri interne si programe de privatizare. In acest context, specific pentru acest an va fi incetarea activitatii miniere in zone monoindustriale precum Balan, Borsa, Anina, Brad, Calan. Incepand cu 1997, numarul posturilor din industria miniera s-a redus de la 175.879 persoane la 48.519 angajati.

Pentru atenuarea impactului social pe care il va avea noul val de concedieri, Minsterul Economiei propune un program de reconstructie economica a zonelor afectate de procesul de restructurare, pe o perioada de maximum patru ani, in valoare de circa 200 milioane dolari. Guvernul va asigura maximum 60 milioane dolari din totalul fondurilor necesare, iar Ministerul Finantelor va contracta un credit de circa 140 milioane dolari pentru derularea programului. Proiectele vor fi coordonate de o comisie interministeriala speciala, stabilita prin decizie a premierului si formata din reprezentanti ai ministerelor si institutiilor implicate.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.