Romancele, alaturi de albaneze, moldovence si fetite din Nigeria, dau multa bataie de cap autoritatilor italiene, organizatiilor internationale cu atributii in asistarea victimelor traficului de fiinte umane, dar si statului roman. Statisticile Organizatiei Internationale de Migratie (OIM) arata ca in Italia romancele ocupa locul patru pe lista femeilor identificate de politie in retelele de trafic de persoane, fiind victime ale naivitatii lor.

Reprezentantii OIM Romania mentioneaza ca in ultimul an s-a observat nu numai o schimbare a destinatiei unde sunt duse romancele, dar si a zonelor din Romania din care sunt recrutate. "Daca, de exemplu, prin 2001 recrutorul se orienta mai mult catre orasele cu o populatie de peste 200.000 de locuitori, in 2004 victimele provin din localitati mai mici. Ele sunt convinse de persoane cunoscute (folosite de catre traficanti ca intermediari) sa lucreze in strainatate pentru un trai mai bun, pentru un loc de munca mai bine platit. Nu se fac recrutari neaparat de pe strada. Ca segment de varsta, se evidentiaza faptul ca traficantii aleg acum persoane "mai in varsta, adica nu minore, deoarece legile europene s-au inasprit, iar ei sunt la curent cu legislatia. Cat priveste nivelul de instruire, majoritatea sunt absolvente a 10 clase", a spus Daniel Kozac, reprezentat OIM.

In primele 9 luni ale anului trecut, OIM Romania a acordat asistenta pentru 130 de persoane, cele mai multe repatriate din Italia (39). Daca in primii ani dupa Revolutie spatiul ex-iugoslav era preferinta romancelor si a moldovencelor, acum piata buna pentru traficantii care le ascund in diverse carciumi sau bordeluri pare sa fie Grecia, Spania, Germania, Bulgaria. Cele care reusesc sa fie salvate de la cosmarul vietii lor ajung in Romania si sunt asistate medical si psihologic. Timp de sase luni sunt monitorizate. Fie ca sunt primite intr-un adapost sau se intorc in familie, ele au posibilitatea sa urmeze si anumite cursuri, iar pana la gasirea unui loc de munca primesc si ceva bani de buzunar. Victimele sunt de obicei femei, dar in 2003 au fost si doi barbati, torturati de retelele de traficanti de carne vie.

Romanca, obligata sa asiste la impuscarea colegei de camera

Povestea de viata a unei tinere pacalite de traficanti pare o scena dintr-un film de groaza. Iata ce relateaza o tanara romanca al carei nume nu-l putem dezvalui, confidentialitatea fiind solicitata si de victima, si de OIM. S-a trezit la 19 ani cu un copil in varsta de 2 ani, copil pe care nu putea sa-l intretina. Asa ca s-a hotarat sa lucreze in strainatate. Dar, odata trecuta granita Romaniei, visul s-a spulberat. A fost sechestrata intr-un bordel. Acolo a vazut moartea cu ochii. Traficantul-sef nu numai ca se imbogatea de pe urma fetelor, dar avea si pretentii sexuale, pe care angajatele trebuia sa i le satisfaca. A fost suficient ca o singura data una din fete sa nu-i raspunda prompt si a fost impuscata imediat.
Romanca impreuna cu colegele sale au sters urmele de sange de pe podea, obligate de traficant. Acest moment a marcat-o pe fata. Cand a plecat din Romania nu era prostituata, dar la revenirea in tara, dupa o perioada de repaus, fara sprijin familial si cu o viata bulversata, s-a apucat de prostitutie. Reprezentantii OIM mentioneaza ca victimele traficului de fiinte umane nu sunt persoane cu un nivel de trai sub pragul saraciei, ci provin din acea categorie cu venituri suficiente pentru a supravietui, dar se considera sarace in comparatie cu vecinii, prietenii, colegii de scoala, serviciu etc.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.