Manelele si fotbalul ar putea intra, in curand, intr-o noua zodie, mai putin banoasa: cea a Balantei ANAF.

Seful Fiscului, Sebastian Bodu, spune ca daca nu se vede nimic la suprafata, nu inseamna ca apele nu sunt tulburate in adancuri de inspectorii fiscali.

Daca este sa ne luam dupa declaratia presedintelui Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, refrenul "Of, viata mea" va fi fredonat de zor de "angajatii" cluburilor de fotbal, dar si de manelisti. Pentru a scoate la iveala veniturile reale ale fotbalistilor, a fost modificata legea, in asa fel incat cluburile sa poata incheia cu jucatorii si contracte de prestari servicii scutite de anumite impozite. Din cate am putut vedea, in acest moment, nici unul dintre marile cluburi de fotbal nu aplica acest nou sistem, aproape toti directorii contactati declarand ca vor lua o decizie in curand. si pe manelisti ii asteapta o viata mai grea, statul dorind sa devina partas la sumele incasate de acestia la negru. Pentru manelisti, Bodu este gata sa faca estimarea bazei de impozitare. Ca sa fenteze mai departe Fiscul, manelistii contraataca, incasandu-si banii pe IMM-uri.

Bodu vrea banii "fara numar" ai manelistilor

Desi vorbeste foarte evaziv si foloseste des cuvintele "nu stiu" si "poate", raspunde serios la intrebari. Despre fotbalisti, manelisti, cazuri de mare evaziune, intr-o discutie cu presedintele Fiscului, Sebastian Bodu.

Presedintele Agentiei de Administrare Fiscala ne primeste relaxat, degajat si bronzat. A revenit recent dintr-un concediu in Cuba. "Buna ziua!"- "Buna ziua!". "Cum a fost in concediu?" "Bine! La serviciu e mai prost!", spune presedintele. si Sebastian Bodu ne dezvaluie ce gandeste el la inceputul Anului Cainelui, 2006.

Recent, instanta de judecata a respins actiunea Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF) in cazul Gigi Becali. Unii ar zice ca e o infrangere personala. Nu si presedintele ANAF. "Nu imi reprosez din punct de vedere juridic ceva", spune Sebastian Bodu. "Imi reprosez din punctul de vedere al administrarii publice, al imaginii, al modului in care am comunicat. Pentru ca eu nu sunt genul care sa ies pe post si sa fac scandal, nu e structura mea. Sunt o persoana serioasa. Adica, sa nu credeti ca daca, gata, nu se mai intampla nimic, lucrurile se potolesc aici. Am promovat recurs, altfel vine Curtea de Conturi si ne imputa sumele, si am cerut stramutarea procesului din Bucuresti, pentru ca e clar ca instanta poate sa fie influentata, daca stau cinci-sase bodyguarzi in sala si se mai aduna si nu stiu cati fani. Astept sa vad raspunsul la solicitarea mea. Eu as vrea ca procesul sa se judece undeva in Ardeal", explica seful Fiscului.

Sebastian Bodu spune, privind retrospectiv, ca speta Becali a fost o noutate in dreptul romanesc, pentru ca "s-a facut pentru prima data aplicarea dispozitiilor privind raspunderea solidara a persoanelor care au provocat insolvabilitatea unei societati". "Motivul pentru care ni s-a respins decizia de catre instanta a fost acela ca reclamantul nu este inca debitor. Lucru normal, evident ca nu este debitor, pentru ca daca era debitor nu puneam sechestru asigurator, ci puneam direct sechestru executor. Am pus sechestru asigurator pentru a ne asigura creanta in vederea unei viitoare executari silite. Asta inseamna ca niciodata nu vom putea pune sechestru asigurator, pentru ca nu e debitor", explica Bodu. Solutia gasita? "Vom incerca sa nu mai punem de aici inainte sechestre asiguratorii, ci executorii si sa evitam problemele pe care le-am intampinat in cazul Becali", arata seful ANAF.

Sebastian Bodu spune ca, in afara platilor voluntare facute de Dinamo, - peste un milion de euro, si de Rapid, nu a mai incasat nimic de la celelalte cluburi de fotbal. "Doar atat. De la celelalte nici un leu", admite Bodu. Dar seful ANAF are si explicatia: procedura de recuperare a datoriilor dureaza foarte mult in timp, pentru ca mai toate cluburile au actionat statul in judecata, iar odata ajunse in instanta, lucrurile se taraganeaza.

"Ne-am gandit si la varianta de a vinde fotbalisti pentru a executa cluburile", arata mai-marele Fiscului. "De altfel, pentru unele dintre cluburi a inceput procedura falimentului. Ordinea pe care eu am stabilit-o pentru oamenii mei din teritoriu este aceasta: intai si intai este executarea silita. Daca nu ai ce sa mai executi, si, in general, cam asta este situatia, te uiti daca exista multiplicari artificiale ale firmei solvabile si aplici procedura raspunderii in solidar. Daca nu exista posibilitatea atragerii raspunderii in solidar, abia atunci poate interveni procedura falimentului. Prefer ordinea asta, pentru ca la faliment nu am sanse sa mai recuperez ceva: vin toti creditorii la masa credala si risc sa raman cu buzele umflate", spune Sebastian Bodu.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.