Preturile in "cartierele-dormitor" ale Capitalei s-au redus cu 5% in ultimele luni. Agentii imobiliari indraznesc sa spuna cu voce tare: 2006 va aduce o scadere de 10% la locuintele din blocurile comuniste.

Apartamente cu trei camere la preturi sub 50.000 euro! Si nu unul sau doua, ci de ordinul zecilor. Si nu intr-o singura zona a Capitalei, ci in mai multe. In Titan, in Drumul Taberei, pe Bulevardul Constantin Brancoveanu. Ca sa nu mai vorbim de Berceni sau Giurgiului, cartiere unde nici nu trebuie sa cauti prea mult ca sa gasesti trei camere la 45.000-48.000 de euro, chiar si apartament confort I, decomandat. Nu sunt pure inventii, ci date culese din www.anuntul.ro, unul dintre cele mai "aprovizionate" site-uri de mica publicitate.

De-acum, putem afirma ca apartamentele s-au ieftinit, fapt confirmat si de agentii imobiliari. Ei considera ca preturile au scazut cu 5-10%, in functie de zona. Majoritatea "dau vina" pe blocurile private, care fac, in sfarsit, o concurenta de luat in seama constructiilor comuniste. Pe de alta parte, se cascase si o prapastie destul de mare intre puterea de cumparare a populatiei si preturile cerute de proprietari. Iar creditele nu se mai obtin la fel de usor ca pana acum, pentru ca Banca Nationala a inasprit conditiile impuse solicitantilor, din ratiuni de prudenta. Ca sa te imprumuti trebuie sa depui un avans de 25% si sa demonstrezi ca ai venituri care sa acopere rata de rambursat (aceasta sa nu depaseasca 35% din castigurile lunare ale familiei).

Primele semne au aparut in vara

Un fenomen asemanator s-a produs in vara, cand specialistii vorbeau despre o ieftinire temporara de 5-7%, dupa cum am relatat in publicatia noastra. Pe intreg anul 2005, a avut loc o crestere, ce-i drept nu la fel de mare ca in 2004 sau 2003, dar cu 10-15% tot s-au majorat preturile. De data aceasta insa, e posibil sa fi intrat pe cu adevarat pe un trend descrescator. Nu putine sunt vocile care spun ca pe toata durata lui 2006 vom observa o reducere cu 10%, comparativ cu 2005. De-a lungul anului se vor exercita, desigur, mai multe influente. De regula, vara se instaleaza acalmia pe piata, pentru ca lumea pleaca in concediu, iar din toamna tranzactiile se inmultesc ca urmare a reluarii activitatilor si a intoarcerii studentilor din vacante.

Cristian Ungureanu, directorul general al agentiei Unic Company, a prezis inca din urma cu cateva luni aceasta reducere de preturi. "In Bucuresti exista proiecte noi, care se vor finaliza anul acesta. Multi cumparatori prefera sa dea 1.200-1.500 de euro pe metrul patrat construit intr-un imobil modern, decat sa plateasca 1.000 euro/mp si sa locuiasca intr-un bloc realizat pe vremea comunistilor", a declarat Cristian Ungureanu pentru a explica fenomenul. El a aratat ca scaderile au intervenit in special la apartamentele din asa-zisele "cartiere-dormitor" si ca "preturile vor ramane in continuare mari in zonele ultracentrale".


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.