Soarta „Evanghelistilor“ Alinei Mungiu-Pippidi se afla in momentul de fata la mina a patru critici de teatru si film desemnati de Ministerul Culturii si Cultelor, crede Primaria din Iasi. In realitate, nu va fi luata nici o decizie administrativa.

Oana Popescu, reprezentant al MCC, si criticii Andreea Dumitru, Ion Parhon si Cristina Modreanu au fost saptamina trecuta la Iasi pentru a viziona controversata piesa. Piesa Alinei Mungiu-Pippidi, care continua sa fie jucata pe scena Ateneului Tatarasi in fiecare miercuri, a fost tiparita de curind de Editura Cartea Romaneasca.

Comisia a fost desemnata de Ministerul Culturii ca urmare a solicitarilor venite din partea Primariei Iasi, care a dorit un moderator extern si specializat pentru a "pune capat controverselor legate de piesa". "Deocamdata nu am primit un comunicat oficial. In functie de comunicatul ministrului, vom hotari ce vom face", spune Tudor Tudose, consilier pe probleme de imagine al primarului Gheorghe Nichita. Imediat dupa punerea in scena a "Evanghelistilor", luat de valul de proteste venite din partea clericala, primarul Gheorghe Nichita a hotarit sa treaca la actiune, mai ales pentru faptul ca Primaria este principalul finantator al Ateneului Tatarasi.

"Un spectacol studentesc"

"Am acceptat pentru ca eram curioasa sa vad aceasta montare care nascuse atita scandal" , explica criticul de teatru Cristina Modreanu. "Comisia nu decide de fapt nimic, fiecare dintre noi urmind sa scriem individual cite un material despre "Evanghelistii". Mie, personal, mi

s-a parut o piesa foarte slaba, cu contributii actoricesti modeste, un spectacol studentesc corect, dar fara urma de stralucire. Nu cred ca un act artistic poate fi socotit nociv, dar este dreptul credinciosilor sa se simta jigniti. Desigur ca este si dreptul artistilor de a se exprima liber. Sper ca scandalul sa nu degenereze in conflicte, pentru ca spectacolul nu merita atita tevatura."

"Nu vom lua o pozitie oficiala"

"Este important sa apelam la critici, in conditiile in care cei mai multi dintre cei care au comentat pina acum spectacolul nu l-au vazut", ne-a declarat Oana Popescu, reprezentanta MCC in comisie. "Noi nu putem lua nici o decizie administrativa in privinta piesei. Nu intentionam nici sa formulam o pozitie oficiala. Pur si simplu, am invitat mai multi critici de teatru sa se pronunte si vom trimite cronicile Primariei din Iasi si celor care au mai facut sesizari", a adaugat Popescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.