Factura la intretinere va fi mai scumpa cu 15% in aceasta luna. Autoritatile spun ca frigul este principala cauza a acestei majorari. Pe de alta parte, pretul intretinerii depinde si de amplasarea blocului fata de punctul termic, dar si de starea imobilului.

"Factura pe ianuarie va fi cu 10-15% mai mare din cauza gerului de afara, care a dus la un consum mai mare. Este normal, avind in vedere temperaturile care au fost si vor fi afara, dupa cum au anuntat meteorologii", spune Mihai Popescu, secretarul general al RADET. Pe de alta parte, cresterea este cauzata de majorarea tarifelor la: energia termica cu 25%, la gazele naturale, la energia electrica si la ridicarea gunoiului menajer.

Astfel, la o garsoniera intretinerea pentru o persoana va ajunge la doua milioane de lei, fata de 1,7 milioane de lei cit a fost pretul mediu al intretinerii pe luna decembrie. Pentru o persoana care are doua camere de incalzit, factura apartamentului va ajunge la 2,7 milioane de lei, cu 500.000 mai mult decit in luna trecuta. Pentru locuintele cu mai mult de doua camere, racordate la agentul termic, nota de plata a intretinerii va trece de 4 milioane de lei.

Jumatate din salariu pe caldura

"Blocurile care nu au contor si sint mai departe de agentul termic vor platit mai mult, din cauza ca pe factura vor fi si pierderile. Pe de alta parte, si cei care au contor pot plati mai mult. In aceasta situatie sint blocurile apropiate de agentul termic, unde fluxul de energie termica are parametrii cei mai mari", spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de proprietari "Habitat". Potrivit acestuia, aproape 50% din populatia tarii da 80% din venitul lunar pe costurile locuintei.

Mai scump la blocurile din beton

Un alt factor ce conteaza la nota afisata pe timp de iarna la avizier este starea imobilului. "Daca cladirea este din beton sau prefabricate, costurile de incalzire sint mai mari decit la un bloc din caramida", spune Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Pe de alta parte, Mihai Mereuta crede ca daca administratorul este un om gospodar, nota de plata a intretinerii nu se va modifica luna aceasta. "Sint asociatii care dramuiesc caldura. Astfel, au fost blocuri care au avut intretinerea pe decembrie aproape la fel ca pe noiembrie, chiar daca in noiembrie au fost doar 21 de zile de caldura, fata de ultima luna din an, cind a fost in fiecare zi", spune Mihai Mereuta.

Inca trei zile de ger

Pina joi temperaturile vor ajunge din nou pina la -25 de grade. Cea mai friguroasa zona va fi zona de est a Transilvaniei. Totodata, nordul si centrul tarii vor avea parte de temperaturi pina la -20 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor, temperaturile maxime nu vor depasi -2 grade, pina joi. Cele mai friguroase orase vor fi Bacau, Suceava si Iasi, unde temperaturile vor ajunge la -15 grade. Cele mai ridicate temperaturi vor fi pe litoral si in Capitala, unde mercurul termometrelor va ajunge pina la -8 grade Celsius. Potrivit meteorologilor, va ninge izolat in centru, sud-vest si sudul tarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.