Un juriu format din jurnalisti si critici de film, a declarat pelicula "Moartea domnului Lazarescu" cel mai bun film al anului trecut in competitia cu premierele straine si autohtone care au putut fi vizionate in cinematografele din Romania.
Cel mai premiat film romanesc din ultimii ani este cap de afis in cadrul unei retrospective a celor mai bune 10 filme din 2005, care vor putea fi revazute in perioada 17-23 februarie, la cinema Europa.

Evenimentul se desfasoara pentru al saselea an consecutiv, iar juriul a fost alcatuit din critici si ziaristi de cinema care au stabilit primele zece preferinte din filmele distribuite in cinematografele romanesti in anul precedent. Sarcina lor nu a fost usoara, avand in vedere ca au avut de ales dintr-un numar de 165 de filme in premiera, straine si romanesti. Pentru topul anului, criticii au preferat productiile europene (sapte din zece).

In ordine, celelalte filme din topul anului trecut sunt: "Gegen die Wand"/"Cu capul inainte" (Germania - Turcia) - regia Fatih Akin, "The Dreamers"/"Visatorii" (Italia - Franta - Marea Britanie) - Bernardo Bertolucci, "A History of Violence"/"Umbrele trecutului" (SUA) - David Cronenberg, "Mar adentro"/"Marea dinlauntru" (Spania - Franta - Italia) - Alejandro Amenábar, "The Constant Gardener"/"Prietenie absoluta" (Marea Britanie-Germania) - Fernando Meirelles, "Nói albínói"/"Nói albinosul" (Islanda - Germania - Marea Britanie-Danemarca) - Dagur Kári, "Sideways"/"In vino veritas" (SUA) - Alexander Payne, "Closer"/"Ispita" (SUA) - Mike Nichols si "The Machinist"/"Masinistul" (Spania) - Brad Anderson. Pe baza acestor productii, in limita copiilor disponibile, se va organiza retrospectiva celor mai bune 10 filme ale anului 2005.