Videanu sustine ca investitia de peste 1,5 miliarde de euro va merita "deranjul"

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a promis ca, pana la sfarsitul mandatului sau, va fi rezolvata problema traficului din Bucuresti, referindu-se la modernizarea strazilor si la crearea mai multor locuri de parcare, proiecte care insumeaza 1,6 miliarde de euro. Adriean Videanu a declarat, dupa sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti - unde s-au aprobat opt astfel de proiecte -, ca cele 359 de strazi din Capitala vor fi reabilitate complet pana la sfarsitul mandatului sau.

Primarul general a facut referire la proiectul de modernizare a pasajului Basarab, unde cel tarziu in aprilie vor incepe lucrarile, 15 martie fiind data-limita de depunere a ofertelor. "In urmatorii doi ani, va fi destul de greu de circulat in Bucuresti", avertizeaza Videanu. Acesta precizeaza ca valoarea totala a investitiei pentru modernizarea Bucurestiului se ridica la 1,6 miliarde de euro, avand in vedere ca in ultimii 15 ani au fost cheltuite pentru reabilitarea strazilor doar 131 de milioane de euro.

Videanu a afirmat, de asemenea, ca vor fi scoase in curand la licitatie doua proiecte de parcari - din Piata Revolutiei si de la Gara de Nord, urmand ca alte 20 de proiecte sa fie gata in maximum o luna. Primarul general a luat in calcul si mobilierul stradal, aratand ca pentru acesta va avea loc o expozitie in cateva saptamani, iar apoi o licitatie.

Sase noi bulevarde

Din primavara vor intra concomitent in reparatii toate pasajele si cele 363 de intersectii semaforizate si vor fi create sase noi bulevarde. In plus vor fi asfaltate 80 de bulevarde, printre care Elisabeta si Kogalniceanu.
Pentru a croi noile bulevarde, primarul general al Capitalei a propus Guvernului un amplu program de exproprieri de terenuri. Daca Executivul va aproba propunerea, municipalitatea va constitui un fond destinat despagubirii cetatenilor pe terenurile carora vor trece noile bulevarde, potrivit declaratiilor lui Videanu, citate de Realitatea TV. Specialistii Primariei Capitalei evalueaza in acest moment terenurile, dar Adriean Videanu estimeaza ca suma neceasara va fi intre 30 si 100 milioane de euro.

Se cumpara alte locuinte pentru proprietarii caselor din Centrul Istoric

Caietul de sarcini pentru reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei urmeaza sa fie pus in vanzare, iar pentru cele 162 de familii care locuiesc inca in aceasta zona, Primaria le va face alte oferte, a declarat primarul general Adriean Videanu. Primarul general al Capitalei a precizat, la sfarsitul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca pentru aceste familii nu a gasit inca solutii, dar urmeaza sa cumpere o serie de apartamente si sa negocieze apoi cu proprietarii, pentru a se muta in noile locuinte. Videanu a afirmat ca a discutat cu seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, despre un proiect comun pentru reabilitarea acestei zone vechi a Capitalei.

Potrivit lui Adriean Videanu, pentru refacerea Centrului Istoric este nevoie de 200 de milioane de euro, resursele municipalitatii pentru acest proiect incadrandu-se intre 34 si 54 de milioane de euro. Restul sumei urmeaza sa fie acoperita din investitii romanesti sau internationale. Pentru demararea acestui proiect, a apreciat primarul general, trebuie mai intai rezolvata problema cladirilor care trebuie retrocedate si a familiilor care locuiesc ilegal in aceasta zona. Pana in prezent, potrivit lui Videanu, au fost evacuate 37 de familii.

"Reabilitarea si renovarea patrimoniului istoric si cultural al Bucurestiului trebuie sa fie o prioritate nationala, care sa reuneasca autoritatile publice centrale si locale alaturi de investitorii privati si societatea civila", a apreciat primarul general.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in 11 octombrie 2005, trei planuri urbanistice privind reconstructia Centrului Istoric al Capitalei, documente care vizeaza revitalizarea zonei Palatului Curtea Veche.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.