Seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestorul Lazar Carjan, a anuntat, vineri, ca, incepand cu 29 ianuarie, pasapoartele cetatenilor romani care au stat in strainatate mai mult de 90 de zile nu vor mai fi suspendate.

Chestorul Lazar Carjan a precizat ca aceasta regula va fi valabila incepand cu ora 0.00 a zilei de 29 ianuarie, in momentul in care vor intra in vigoare modificarile aduse de guvern, prin Ordonanta de Urgenta, Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

"Cei care au depasit acest termen pot sa se intoarca linistiti acasa", a mai spus chestorul Carjan.

Totodata, autoritatile vor returna pasaportele celor carora le-au fost retinute aceste acte pentru depasirea termenului de 90 de zile de sedere in strainatate, a spus seful Directiei Generale de Pasapoarte din Ministerul Administratiei si Internelor.

Lazar Carjan spune ca in noaptea de sambata spre duminica, la serviciile de pasapoarte va fi asigurata permanenta astfel incat cei care vor sa-si ridice pasapoartele retinute in urma cu circa 6 luni sa o poata face, fara intarzieri.

Cine va beneficia si cine nu

Exceptie fac, asadar, persoanele care au fost returnate in baza unor acte de readmisie, dar si cele care au primit condamnari mai mari de 2 ani, pentru diverse infractiuni, si cei pentru care exista un ordin judecatoresc prin care li se interzice parasirea tarii.

In luna august, anul trecut, o ordonanta a guvernului stabilea masuri dure pentru romanii care au depasit termenul de sedere in statele din Spatiul Schengen.

Acestia nu mai aveau dreptul sa foloseasca pasaportul intre 1 si 5 ani, iar vreme de 10 ani, nu aveau voie sa intre in tara respectiva.

In doar cateva zile, politia de frontiera retinuse atunci peste 4.000 de pasapoarte.

Decizia i-a luat prin surpirndere pe romanii care se intorceau acasa si a fost contestata de asociatiile pentru apararea drepturilor omului, de oamenii de afaceri si de comunitatile de romani aflati in strainatate.

Acum, aceste regulile stricte si foarte controversate sunt pur si simplu sterse cu buretele.

In schimb, raman valabile conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un roman care vrea sa calatoreasca in strainatate: prezentarea unei sume minime de bani, asigurare medicala, invitatie sau rezervare la hotel, plus documente care sa justifice motivul calatoriei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.