Wolfgang Amadeus Mozart - 250 de ani de la nasterea

Austria sarbatoreste 250 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai faimosi fii ai sai - compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart. Petrecerea va dura trei zile, implica doua orase, Salzburg si Viena si nu e lipsita de controverse.
Mozart s-a nascut la Salzburg, la 27 ianuarie 1756.

250 de ani mai tarziu, Mozartmania domneste in oras si in capitala Viena - se pun in scena cateva dintre cele mai cunoscute opere ale compozitorului, intre care "Flautul Fermecat" si "Nunta lui Figaro", la Viena se deschide un nou muzeu si se organizeaza petreceri de strada.

Coordonatorul "Anului Mozart", Peter Marbo, spune ca ceea ce conteaza e muzica.

"Nu poti asculta prea mult Mozart. Odata ce-ai inceput, vrei tot mai mult si chiar nu te poti satura. Cred c-ar trebui sa invitam pe toata lumea sa ia parte la aceasta sarbatoare, dar mai ales pe cei care - din ce cauze, nu conteaza - au ratat intalnirea cu el".

Dar oferta nu se limiteaza la muzica: industria suvenirurilor e in vrie - se vand, printre altele, iaurturi, carnati sau parfumuri Mozart. Pentru Heinz Fischer, presedintele Austriei, e putin prea mult.

"Trebuie sa ne purtam cu bagare de seama, pentru ca peste trei sau patru luni austriecii sa nu se fi saturat sa asculte Mozart. si comercializarea e un pericol foarte mare, dar sunt sigur ca Mozart va supravietui".

Se spune ca nu simti cu adevarat ca e ziua ta daca la petrecere nu ai tort - iar la Salzburg, tortul lui Mozart (cu ciocolata si fistic) are trei metri si va fi impartit spre seara la o petrecere in centrul orasului. Ce-ar fi spus Mozart, dac-ar fi stiut?

Christian Piller care lucreaza la Autoritatea Nationala pentru Turism din Austria crede ca "era o persoana cu simtul umorului si nu cred ca s-ar fi suparat".

El aduce drept argument fragmente din corespondenta lui Mozart. Dar, ca intotdeauna, exista si o parte foarte serioasa a lucrurilor.

Sarbatoarea coincide cu o conferinta, organizata de presedintia austriaca a Uniunii Europene, pe tema identitatii europene.

Ministrul de externe al Frantei a observat cu aceasta ocazie ca 27 ianuarie nu e doar ziua de nastere a lui Mozart, dar si cea a eliberarii lagarului nazist de la Auschwitz.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.