Furnizorii si distribuitorii de gaze au decis ieri sa reduca livrarile catre consumatorii industriali pentru a putea acoperi consumul de gaze al populatiei, cu circa 60% mai mare decat in mod normal.

Distrigaz Nord a dispus deja micsorari ale cantitatilor de gaze livrate catre o parte din consumatorii industriali pe care ii are in portofoliu, iar Distrigaz Sud anunta o scadere de pana la 30% a cantitatilor livrate la consumatorii industriali, a anuntat ieri Ministerul Economiei si Comertului. Ultimele informatii oficiale aratau ca si ieri importul de gaze era cu 15% sub nivelul contractat, motiv pentru care s-a decis cresterea la maxim a cantitatilor extrase din depozitele de inmagazinare.

In ciuda acestor masuri, autoritatile de la Bucuresti au admis ca va mai dura cateva zile pana cand se va rezolva in totalitate alimentare cu gaze naturale, in zonele aflate la extremitatile sistemului de transport a gazului natural si furnizarea energiei termice la parametri normali. Dupa ce marti, pe fondul scaderii presiunii gazelor furnizate de Distrigaz Sud, cartiere intregi de blocuri, spitale si unitati scolare nu au avut caldura, RADET Bucuresti a decis ca, in anumite intervale orare sa intrerupa alimentarea cu apa calda pentru a putea furniza caldura, din cauza presiunii scazute la gaze. Virgil Ramba, directorul RADET ne-a spus ieri ca in aceasta situatie se afla centrul Capitalei, dar si cartierele Ferentari sau Bucurestii Noi.

Lucrurile nu difera foarte mult in alte orase ale tarii. Sute de familii care locuiesc in cartierele periferice din municipiul Iasi au suferit de frig in case, in ultimele trei zile din cauza presiunii scazute a gazului metan care alimenteaza centralele de apartament. Sute de scoli si-au suspendat si ieri activitatea tot din cauza frigului din clase. In judetul Botosani, alte cateva sute de scoli si-au intrerupt activitatea din cauza ninsorilor abundente si a temperaturilor scazute. Din cauza frigului, au inceput sa cedeze si sinele de cale ferata. In judetul Alba, mai multe trenuri de calatori si marfa au fost redirectionate pe rute ocolitoare si au ajuns la destinatie cu intarziere de zeci de minute dupa ce trei sine de cale ferata s-au rupt ieri dimineata din cauza gerului naprasnic. Cea mai scazuta temperatura din acest sezon s-a inregistrat in noaptea de marti spre miercuri la Miercurea Ciuc: minus 32,5 grade Celsius.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.