Potrivit lui Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Universitare "Alma Mater", in universitatile din Occident, nu exista persoane de peste 65 de ani, in functii de conducere. Mai mult, cazurile in care profesorilor li se permite sa predea dupa varsta pensionarii sunt extrem de rare. Este vorba, de regula, despre laureati Nobel sau detinatori ai unor distinctii internationale de mare prestigiu.

In universitatile romanesti, situatia este diferita. Dupa 65 de ani, incepe a doua "tinerete". Cazurile in care senatele universitare prelungesc activitatea profesorilor ajunsi la aceasta varsta sunt intalnite la tot pasul si, de multe ori, este vorba de cadre didactice care nu au publicat nici macar un articol in reviste de prestigiu international. "Apreciez ca peste 65% dintre profesorii care ar trebui sa iasa la pensie isi prelungesc activitatea pana la 70 de ani", ne-a declarat Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania. "Au un mod invechit de a preda, le lipseste apetitul pentru a discuta cu studentii, pentru a comunica, sunt lipsiti de entuziasm. Am ridicat aceasta problema cu toti ministrii Educatiei, dar nu a avut nici un efect, de aceea suntem sceptici ca se va intampla acum ceva", ne-a declarat liderul USR.

Potrivit statisticilor MEdC, numai in invatamantul de stat exista 876 de profesori care au depasit 65 de ani. Ei castiga salarii nete ce depasesc 1.000 de euro/luna. MEdC nu are o cifra a profesorilor pensionabili din invatamantul particular, dar ministrul Hardau a declarat recent ca, per ansamblul invatamantului superior,1.200 de profesori detin functii de conducere desi au depasit 65 de ani.

Un exemplu este noul rector al UMF Iasi, Cristian Dragomir, ales in functie de senatul universitar, in urma cu doua saptamani si confirmat de ministrul Hardau, numai pentru anul universitar in curs.

"Probabil ca ministrul a luat aceasta masura avand in minte inlocuirea persoanelor de peste 65 de ani cu profesori din noua generatie. In orice caz, provizoratele si incertitudinile scad eficienta si probabil nu voi putea pune in practica cele mai multe proiecte ale mele", a declarat prof.dr. Dragomir.

Exemple de sefi universitari care au varste inaintate se intalnesc si in invatamantul particular. Aurelian Bondrea, rectorul Universitatii "Spiru Haret" si Momcilo Luburici, rectorul Universitatii "Dimitrie Cantemir" au depasit 70 de ani. Nici unul dintre ei nu a fost ieri de gasit pentru a comenta declaratia ministrului. La UMF "Carol Davila" din Bucuresti exista mai multi prodecani si sefi de catedra care au implinit varsta pensionarii, dupa cum ne-a declarat prof.dr. Florian Popa, rectorul universitatii.

"S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca ei au o anumita autoritate si oamenilor le vine greu sa ii lase sa plece. Se creeaza insa si un conflict de interese, pentru ca, avand functii de conducere, ei insisi isi voteaza in senat prelungirea activitatii la catedra", ne-a declarat rectorul UMF. El considera ca masura ministerului este "normala". Prof.dr. Tudorel Ciurea, rectorul UMF Craiova, spune ca senatul acestei universitati a luat deja decizia, pe cont propriu, sa nu mai prelungeasca activitatea nici unui cadru didactic peste 65 de ani. Aceeasi decizie a luat-o si senatul Universitatii din Craiova.