De la sfarsitul anului trecut, exista noi reglementari privind efectuarea inspectiei tehnice periodice (ITP).

De asemenea, au fost introduse reverificarile care se pot realiza la Registrul Auto Roman (RAR) atunci cand se face identificarea in vederea reinmatricularii. Iar inspectorii RAR vor putea anula dovada efectuarii ITP daca vor constata nereguli.

Conform noilor reglementari, statiile care efectueaza inspectii tehnice periodice trebuie sa aiba in dotare un aparat foto digital care va fi folosit pentru a putea inregistra prezenta vehiculelor in statia de ITP. Prin aceasta masura se urmareste eliminarea inspectiilor tehnice periodice efectuate fara prezentarea vehiculelor in statiile ITP. Asadar, singurele inspectii tehnice corect executate presupun inclusiv fotografierea masinii atunci cand se afla pe standul de franare.

De asemenea, toate vehiculele care se vor prezenta la Registrul Auto Roman pentru diverse activitati specifice (identificare in vederea reinmatricularii, modificari in cartea de identitate a vehiculului) vor putea fi reverificate de personalul RAR, daca se constata vizual, auditiv sau in timpul conducerii ca masina prezinta diferite neconformitati. Decizia de reverificare a unui vehicul se poate lua in cazul constatarii urmatoarelor:

- lipsa unor elemente de caroserie prin care este afectata siguranta rutiera;

- coroziuni strapunse sau deformatii semnificative ale caroseriei;

- lipsa elementelor principale de iluminare/ semnalizare, folosirea unor elemente de iluminare/semnalizare neomologate sau aplicarea pe elementele de iluminare/ semnalizare luminoasa a unor folii sau altor tratamente;

- aplicarea pe parbriz sau pe geamurile laterale fata a unor folii sau tratamente care reduc semnificativ vizibilitatea soferului;

- lipsa unor elemente ale sistemului de evacuare;

- emisii poluante excesive;

- joc excesiv in sistemul de directie;

- anvelope cu deteriorari vizibile;

- eficacitatea redusa a sistemului de franare.

Reverificarea vehiculelor se va efectua numai de personalul RAR atestat pentru activitatea de inspectie tehnica periodica si special abilitat in acest sens. Inspectorii RAR vor anula dovada de efectuare a inspectiei tehnice periodice (ITP) daca in urma reverificarii vor constata cel putin una din defectiunile mai sus enumerate ori daca vor exista neconcordante privind numarul de identificare a vehiculului. In cazul anularii ITP-ului, dupa remedierea defectiunilor, vehiculul va fi supus din nou unei inspectii tehnice in statiile ITP autorizate sau in statiile reprezentantelor RAR.

Noua legislatie va permite, de asemenea, retinerea vehiculelor in statia de ITP pentru 45 de minute, in vederea reverificarii acestora de catre inspectorii RAR. Astfel, inspectorii tehnici din statiile ITP autorizate vor comunica Registrului inceperea fiecarei inspectii tehnice periodice, iar finalizarea procedurii si eliberarea documentelor specifice se va face doar dupa acceptul RAR.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.