Toata tara va fi incremenita de ger cumplit si astazi si maine, spun meteorologii, asa cum nu a mai fost in ultimii 20 de ani. Singurele vesti bune sunt ca nu mai sufla crivatul si nu ninge abundent.

In toata tara ieri a fost ger teribil, in majoritatea localitatilor inregistran-du-se temperaturi sub minus 20 grade Celsius. Doar local, in Crisana, Banat si Oltenia a fulguit, iar in cursul zilei doar deasupra Marii Negre a nins. De altfel, ieri era un strat de zapada important doar la munte: 21 cm la Balea-Lac, 25 cm in Maramures, 24 cm in Crisana (Campeni) si doar 8 cm in Banat (Bozovici). Temperaturi mai ridicate s-au inregistrat la Darabani (Botosani), de -20 grade, si la Campeni (Apuseni) de -3 grade. In Capitala termometrele indicau -9, dar senzatia de frig era ca pentru -16 gr. C, din cauza vantului.

In noaptea de 23 spre 24 ianuarie s-au inregistrat -30 gr. C la Intorsura Buzaului, -30 gr.C la Miercurea Ciuc, -28 gr. C la Dej, Tg. Lapus, Satu Mare, -27 gr. C la Darabani (Botosani) si Tismana (Gorj), -26 gr. C la Toplita si Radauti. "Au fost temperaturi sub -20ÞC in multe localitati, in toata Moldova, in Dobrogea, in centrul Transilvaniei si nordul Olteniei. La Bucuresti, termometrele au indicat -19 gr. C la Baneasa si -18 gr. C la Afumati. In urmatoarele zile, treptat, vremea se imblanzeste cu doua grade. Putem compara aceasta perioada cu sfarsitul lunii ianuarie 1985 sau 1963, cand vremea a fost deosebit de geroasa zile in sir", ne-a informat Dumitru Balta, meteorologul de serviciu.

Dar, in istoria de 150 de ani a meteorologiei romanesti, anul 1954 a fost cel mai greu: lunile ianuarie si februarie au fost cele mai friguroase zile in sir, cu viscole puternice si cu cel mai mare strat de zapada depus vreodata, intre 2 si 5 metri de omat la Calarasi (3-4 februarie 1954).

Pentru astazi si maine, meteorologii anunta ca in tara vremea se va mentine deosebit de rece, geroasa chiar si in timpul zilei. Cerul va fi mai mult senin, cu innorari in extremitatea sudica si in cea estica. Vantul va continua sa aiba intensificari in Dobrogea si Baragan, iar in restul teritoriului va fi slab sau moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -16 gr. C si -8 gr. C, cele mai scazute valori fiind in Moldova, iar cele mai ridicate in vestul tarii. Minimele vor avea valori de la -30 gr.… -28 gr. C in depresiunile intramontane pana la -14 gr. C in zonele vestice.

La Bucuresti vremea va fi geroasa, iar vantul va sufla moderat. Temperatura maxima se va situa in jur de -10 gr. C, iar cea minima va fi de -18 gr. C… -17 gr. C.

Alinare. Primariile sectoarelor 2 si 3 din Capitala au amplasat corturi in zonele cu trafic pietonal intens pentru ca trecatorii sa intre, sa bea cate un ceai cald si sa se incalzeasca. In sectorul 6, pentru ca batranii sa evite iesirile in ger, asistentii sociali le duc alimentele acasa.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.