Printre obisnuitii librariilor se numara nu doar cumparatorii cuminti, ci si hotii de carte. Librarii ii cunosc si recurg la metode de intimidare. Uneori reusesc sa-si recupereze cartile dupa adevarate aventuri. Alteori, acestea ajung pe tarabe sau in anticariate.

Librarii stau zilnic cu ochii in patru, pentru ca au parte si de "clienti" veniti nu sa cumpere, ci sa ocheasca si sa fure carti. Chiar daca participa si la scene palpitante cu urmariri in plina strada, rareori reusesc sa-i prinda pe hoti. Totodata, acestia s-au domolit de cind le stau in cale sistemele de securitate.

Astfel, la librariile Humanitas din Timisoara, numarul de carti sustrase a scazut cu peste 70%, multumita tehnologiei pe baza de senzori. Pe de alta parte, majoritatea librarilor spun ca exista adevarate retele de hoti, care aprovizioneaza tarabele stradale si anticariatele.

"Nu fac puscarie pentru o carte"

Cu cit libraria e mai mare, cu atit mai greu le e angajatilor sa constate ce titluri le lipsesc. Acesta e si cazul Librariei Carturesti de pe strada Pictor Verona. Totusi, cind angajatii de aici au prins un hot cu un ghid turistic "Lonely Planet" asupra lui, l-au invitat sa ia loc intr-un birou si au chemat politia. De obicei insa, librarii evita sa anunte autoritatile, pentru ca, de cele mai multe ori, efortul e mai mare decit rezultatele.

"Astfel de situatii se rezolva pe cale amiabila, ca nu fac ei puscarie pentru o carte", spune Cristi Neagoe, de la Carturesti. Angajatii cer pur si simplu cartile inapoi. Daca provoaca scandal, isi sperie cumparatorii cuminti, asa ca prefera sa-i sperie in primul rind pe hoti - fie cu sistemele antifurt, fie sa-i supravegheze in mod evident pe cei cu intentii ilicite.

Copiii distrag atentia librarilor

Cea mai scumpa carte furata de la Carturestiul de pe Edgar Quinet valora in jur de 600.000 de lei. Pe hot insa nu l-au prins. Angajatii au vazut o adevarata mizanscena, omul venise cu intreaga familie - sotia, copilul - si sint convinsi ca a plecat cu cartea sub haina. De atunci, el frecventeaza in continuare libraria. Destui dintre hotii de carti folosesc astfel de metode - vin cu un copil pentru a distrage atentia librarilor. Andra Matzal, de la libraria de pe Quinet, povesteste ca au un "client" care mereu intreaba de carti despre procesul de la Nürnberg, desi vede ca ele nu exista pe raft. "Eu stiu, el stie ca eu stiu, dar isi face numarul in continuare", spune Andra.

Retele de hoti pentru anticariate

Tinta preferata a hotilor o reprezinta cartile foarte scumpe si cele din top. Mihai Criznic, coordonatorul Librariei Humanitas "Joc Secund" din Timisoara, spune ca a gasit la tarabele stradale carti care nu puteau proveni din alta parte decit de la ei. De cele mai multe ori, cartile furate ajung sa fie vindute mai ieftin pe strada. Angajatii Humanitas din Cluj au prins un "client" cu patru exemplare din "Baroane!", de Mircea Cartarescu, sub haina. Evident ca hotul urma sa le plaseze pentru vinzare la un pret mai mic.

El a acuzat insa probleme psihice, iar librarii si-au recuperat cartile. Cei de la Humanitas Ploiesti povestesc ca zilnic vin in librarie oameni chiar foarte bine imbracati, care ar trebui sa fie in afara oricarei banuieli. Acestia intra, ochesc cite o carte si pleaca. Apoi revin chiar de doua ori in aceeasi zi, insa nu cumpara niciodata.

Bunele maniere au cautare

Coordonatorul Librariei Humanitas din Ploiesti povesteste ca o singura data a ajuns sa alerge dupa hot pe strada. Acesta plecase cu un exemplar din "Uniunea Europeana sau Marea amagire", de Christopher Booker si Richard North, de la Editura Antet. Hotul, speriat de urmaritori, si-a abandonat prada. Dupa spusele angajatilor, cartea fusese prezentata intr-o emisiune de cultura cu o zi inainte.

Notorietatea autorului sau a titlului atrage hotii, care fura ca sa vinda mai departe. Titluri semnate de Cartarescu si Liiceanu, sau "Codul lui Da Vinci", al lui Dan Brown, dispar preferential din librarii. Mare cautare au si ghidurile turistice, atlasele de tot felul, cartile din bibliografia recomandata studentilor sau cele de popularizare de la Polirom, pe subiecte ca obezitatea, viata sexuala sau bunele maniere.

Spargator prins dupa doi ani

Majoritatea librarilor considera ca furturile de carti sint insa neglijabile. Astfel, cei de la Carturesti afirma ca mai putin de 1% din carti le dispar din librarii, pe cind in Occident cifra ajunge chiar la 2%. Ei pun acest procentaj redus pe seama vigilentei cu care isi pazesc cartile. Totusi, unii s-au trezit chiar cu spargeri. E cazul Librariei "Eminescu" din centrul Timisoarei, deschise de societatea Timlibris. Directorii societatii spun ca au avut un caz in care hotul a fost prins de politie abia dupa doi ani. Bineinteles ca n-au mai avut ce sa recupereze de la el. Acum, cei de la "Eminescu" spera ca sistemul de supraveghere de la BRD, chiriasii lor, ii va feri de alte spargeri.