Germania, Spania, Elvetia, Franta, Italia si Ungaria vor fi principalele destinatii spre care vor pleca in 2006 romanii care obtin contracte de munca prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), este de parere directorul OMFM, Aurel Teodorescu. "Principalele destinatii vor fi in 2006 tarile care au incheiat acorduri privind forta de munca cu Romania si care, de altfel, formeaza corul sustinatorilor intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, pentru ca nu se tem de migratia ilegala, pentru ca au incredere ca pe baza acestor acorduri s-a constatat o tendinta de diminuare majora a migratiei ilegale si exista posibilitatea unei migratii controlate", a precizat Teodorescu.

Pe langa state membre UE ca Germania, Spania, Franta, Italia, Luxemburg si Ungaria, la care se adauga Elvetia, directorul OMFM a mentionat si destinatii mai "exotice", cum ar fi Qatar si Nigeria. "Exista un interes din ce in ce mai mare din partea statului Qatar, inclusiv pentru incheierea unui acord. Qatar stie cat de capabili si apreciati sunt lucratorii romani si vrea sa devina o tinta pentru acestia", a aratat Teodorescu. In 2005, in Qatar au lucrat prin intermediul OMFM opt romani in domeniul serviciilor, care au castigat in total 126.720 de euro.

114 milioane euro prin OMFM

Anul trecut, romanii care au lucrat in strainatate prin intermediul OMFM au castigat 114 milioane euro, cele mai multe contracte de munca fiind in Germania, 28.380 si Spania, 14.323. Directorul OMFM a apreciat ca cea mai mare parte a castigului din migratia fortei de munca o are tara de destinatie si ca in anii urmatori vor fi o serie de tari din afara UE care vor oferi contracte de munca pentru romani, luand in calcul ca timp de doi pana la sapte ani dupa intrarea Romaniei in UE vor exista niste restrictii privind accesul pe piata muncii.

Teodorescu a mentionat in acest sens tari precum Australia si Canada. Australia ofera contracte si conditii extrem de interesante, contractele fiind pe o perioada de minim trei ani, a spus reprezentantul OMFM. El a apreciat, de asemenea, ca numarul celor care vor obtine contracte de munca in strainatate va evolua in 2006 int-un mod vizibil ascendent si ca romanii vor acoperi cu siguranta toate ofertele care sunt transmise Oficiului, de la cele in domeniul agricol pana la solicitarile de personal medical.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.