Numai anul trecut, peste 2.500 de romani au murit in diferite accidente de circulatie, iar peste 6.000 au fost raniti grav. In ultimii 16 ani, numarul victimelor a crescut de la an la an, diferenta dintre 2004 si 2005 fiind de peste 8%. "Principalele cauze de producere a acestor accidente sint viteza excesiva, nerespectarea de catre pietoni a regulilor de circulatie, neacordarea prioritatii, depasirea neregulamentara etc.

Mai trebuie mentionat faptul ca, in ultimii 16 ani, numarul masinilor din Romania s-a dublat, ajungind la peste 4,6 milioane de autoturisme, la fel si cel al posesorilor de permise - avem acum peste 5,6 milioane de soferi. Toate acestea in contextul in care infrastructura rutiera e aproape aceeasi", a declarat, ieri, Gheorghe Popa, adjunctul sefului IGP.

Marian Nedelescu, presedintele Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie, a cerut, ieri, ca politia sa ia masuri urgente pentru reducerea numarului de accidente. "La nivel european, media este de un mort la 40 de accidente, pe cind la noi e de un mort la trei accidente. Situatia e foarte grava", afirma Nedelescu. Conducerea Politiei Romane a demarat, ieri, o campanie la nivel national de prevenire si combatere a accidentelor de circulatie. Politistii vor fi ajutati de institutii de stat si de ONG-uri. Scopul principal al campaniei este reducerea numarului de accidente de circulatie in 2006 cu 5%.