La un pret al gigacaloriei de 1.290.000 lei vechi cu TVA, pentru apa calda si caldura la un apartament de patru camere in care locuiesc patru persoane s-ar plati pe luna 5.160.000 lei vechi, potrivit estimarilor Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Calculul a fost facut dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, Adriean Videanu, primarul Capitalei, a anuntat ca majorarea, care ar putea fi aplicata de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, va fi de 19,9 la suta.

Estimarile Habitat au fost facute la un consum mediu de 0,8 gcal/camera pentru incalzire si de 0,2 gcal/persoana pentru apa calda menajera. Astfel, pentru o camera in care locuieste o persoana pentru caldura si apa calda se vor plati lunar 1.290.000 lei. Pentru o camera in care locuiesc doua persoane pentru cele doua utilitati suma va fi de 1.548.000 lei. La un apartament cu doua camere in care locuiesc doua persoane costurile ar putea ajunge la 2.580.000 lei, iar intr-unul in care stau trei persoane la 2.828.000 lei.

La trei camere, daca stau trei persoane suma ar fi de 3.870.000 lei, si daca locuiesc patru persoane 4.128.000 lei. La pretul de acum al gigacaloriei, conform aceleiasi surse, proprietarii care si-au montat repartitoare au platit in medie pentru patru camere 1.500.000 lei, iar cei care nu au astfel de dispozitive, pentru apartamente de acelasi tip, 3.440.000 lei.

"Cand peste 50 la suta dintre cetateni platesc peste 80 la suta din venituri pe facturile la intretinere, telefon, energie electrica, reparatii etc., cum va mai fi suportata o asemenea crestere? Oare municipalitatea, care are de platit o serie de credite, va putea suplini diferentele de costuri?", se intreaba Mihai Mereuta, presedintele asociatiei.

In aceste conditii, Habitat solicita elaborarea unor programe coerente de asistenta sociala pentru cetatenii care nu pot plati facturile. De asemenea, realizarea unor programe de eficienta energetica atat pentru producatori, cat si pentru consumatori si pentru montarea repartitoarelor si folosirea unor surse alternative de incalzire.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.