Trei americani si peste o suta de romani. Primii sint oameni de afaceri si au adus cu ei promisiuni de joburi, ceilalti au venit cu CV-uri si dorinta de a trece oceanul si de a cistiga mai mult decit in Romania. Suma pe care o pot primi lunar se ridica si la 1.600 de dolari.

H2-B nu este o formula chimica, ci un tip de viza pentru a lucra in Statele Unite. In termeni romanesti, ea se traduce prin 9 luni de munca in SUA, 40 de ore pe saptamina, o singura slujba, fara limita la intrari pe teritoriul nord-american, oferind romanilor aceleasi drepturi ca ale unui cetatean american, mai putin acela de a vota.

Engleza, atuul romanilor

Desi a traversat oceanul pentru a angaja romani, Chris Fairchild, proprietarul companiei National Filter Service Inc. (NFS), nu a mai lucrat pina acum niciodata cu personal mioritic. Povestile despre forta de munca autohtona au fost insa suficiente pentru a-l determina sa isi recruteze angajatii din Romania. "Pina acum am lucrat doar cu africani si polonezi. Am auzit insa despre romani ca au o tinuta morala foarte ridicata si inteleg bine engleza.

Iar americanii deja nu mai vor sa munceasca", explica Chris Fairchild, cel care are o firma pentru intretinerea aparatelor de aer conditionat. "Romanii au un atu important, pe care candidatii din alte tari unde recrutam nu le au, de exemplu Polonia. Engleza fiind larg studiata in scolile romanesti, nivelul de intelegere al tinerilor este net superior altor tari. In plus, companiile care au mai angajat romani au fost foarte multumite. Pentru ca in SUA functioneaza foarte bine sistemul recomandarilor, tot mai multe firme americane cauta romani", declara si Daniel Truica, Managing Director la Student Adventure Romania.

Capsunari cu IQ si fara cazier

Ajunsi in State, romanii au o chirie asigurata, care costa in jur de 250 de dolari pe luna, si un salariu intre 6 si 10 dolari/ora. In medie, salariul lunar ajunge la 1.600 de dolari. Angajatorii de peste ocean cauta tehnicieni, bucatari, oameni de serviciu si ingrijitori de terenuri, in hoteluri, centre de recreere familiala sau restaurante. Americanii nu cer calificari speciale candidatilor romani, in afara unei experiente minime in domeniul in care o sa lucreze: trei luni pentru bucatari, doi ani pentru soferi si un cazier curat.

In mare parte, conditiile sint dictate de companiile de asigurari. "In total, au participat 164 de persoane, iar din discutiile cu angajatorii, la aproximativ 100 dintre ei o sa li se faca oferte de munca. Ca si regula generala, majoritatea prefera sa ia interviuri in mai multe tari, sa-si compare notitele 'la rece>> si apoi sa faca oferte de munca", spune managerul Student Adventure Romania.

Diferenta intre capsunarii plecati in Spania si cei care isi incearca norocul pe continentul nord-american consta in virsta, in studii, dar si in vise. "Ar trebui sa termin facultatea anul acesta. As pleca insa, daca or sa ma accepte, pentru bani, dar si pentru a cunoaste altceva", povesteste A.C., sedusa de povestile prietenilor care, abia veniti din SUA, vor sa plece iar.

Bucatari in zona cu uragane

Vazuta din perspectiva americanilor, experienta in Lumea Noua presupune mai multe sacrificii si mai putina idila decit isi imagineaza aplicantii. "Nu e nimic amuzant la munca aceasta. Trebuie sa faci intre 18 si 30 de paturi pe zi si asta nu e cel mai dificil lucru", avertizeaza Veronica T. Strickland, VP and Director of Operations Practical Employee Solutions Inc.

Si daca nu este vorba despre munca fizica epuizanta, intervine amenintarea naturii, posturile de bucatari aflindu-se intr-o zona cu uragane. Veronica Strickland recruteaza oameni in peste 30 de tari din intreaga lume. "I-as putea descrie pe romani prin trei lucruri esentiale: au etica profesionala, sint educati si se adapteaza foarte usor. Sint multe asemanari intre angajatii din Europa de Est, dar romanii se disting prin faptul ca gindesc independent si sint motivati", adauga specialistul in recrutare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.