J.K. Rowling, celebra autoare a seriei „Harry Potter“, va veni, pentru doua zile, la Bucuresti. Ea va ajuta la stringerea de fonduri destinate copiilor orfani din Europa.

Scriitoarea britanica Joanne Kathleen Rowling, autoarea celebrei serii de carti "Harry Potter", se va afla pe 25 ianuarie la Bucuresti pentru a participa la actiunea cu scop caritabil "Romania pentru copiii Europei", organizata de ONG-ul romanesc "Grupul la Nivel Inalt pentru Copiii Romaniei". Anuntul a fost facut de Emma Nicholson, membru fondator al acestui ONG, care a mai spus ca scriitoarea J.K. Rowling este, de saptamina trecuta, membra a "Grupului la Nivel Inalt pentru Copiii Romaniei".

"Dinainte de Craciun, organizatia noastra a decis sa faca o schimbare, sa-si largeasca orizonturile spre toti copiii Europei. De aceea, am decis sa o aducem alaturi de noi pe J.K. Rowling, care este un ambasador al copiilor din intreaga lume", a spus Emma Nicholson, copresedinte al ONG-ului romanesc, alaturi de premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Harry Potter" cu autograf

Celebra scriitoare va oferi spre licitare 10 exemplare din cartile cu Harry Potter, carti care vor avea si autograful sau, in cadrul evenimentului de stringere de fonduri pentru copiii Europei, organizat pe 25 si 26 ianuarie in Sala Unirii a Palatului Parlamentului. Pentru cele 10 exemplare scoase la licitatie, pretul va fi unul specific actiunilor caritabile, asemenea celui platit de invitati pentru participare. Un loc la o masa cu zece locuri a costat 1.000 de dolari.

Printre cei care au platit acest pret se numara personalitati ca Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Gheorghe Hagi, potrivit unuia dintre organizatorii evenimentului, Ion Tiriac.

ANT nu gaseste un milion de euro

Autoritatea Nationala pentru Tineret cauta un milion de euro disparuti din programul "Youth", din cauza carora finantarea europeana pentru proiectele de tineret a fost stopata. Programul european "Youth", suspendat in decembrie de Comisia Europeana (CE), ar putea fi relansat in Romania in luna martie a acestui an, crede presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret, Borbely Karoly. El a declarat, ieri, la Cluj, ca valoarea proiectului in acest an va fi de circa doua milioane de euro. Banii pentru proiectele de tineret provin din fonduri europene si tocmai suspiciunea CE ca un milion de euro ar fi fost folositi pentru proiecte neeligibile a dus la suspendarea programului in Romania.

In acest moment, la ANT se desfasoara un control, a afirmat Borbely, care incearca sa descopere destinatia milionului de euro cheltuiti in perioada 2002 - 2003. "Dupa ce vom sti exact pe ce s-au cheltuit banii, vom vedea cum se vor recupera de la persoanele vinovate. Comisia Europeana nu a conditionat repornirea programului Youth de aceasta suma. Este o prioritate si pentru ei, si pentru noi sa continuam acest program", a tinut sa sublinieze Borbely. El a mai spus ca ANT a convenit cu oficialii europeni anumite masuri de reorganizare.

Nicholson le cere americanilor sa respecte legea adoptiilor

In timp ce oficialii SUA cer Romaniei sa deblocheze adoptiile internationale, baroneasa Emma Nicholson sfatuieste autoritatile de la Bucuresti sa respecte actuala lege privind drepturile copilului. "Sistemul de protectie a copilului in Romania s-a transformat complet, de la prima mea vizita, in 1990. Acum exista o noua lege, in locul uneia vechi de peste 30 de ani, construita pe conceptul ca un copil era detinut si controlat de stat", a spus parlamentarul european.

Aceasta a adaugat ca este esential ca actuala lege sa fie respectata, facind referire si la cazul copiilor pentru care americanii fac lobby de citeva luni. "Eu sint de parere ca toti cetatenii lumii trebuie sa respecte legea fiecarei tari", a explicat Emma Nicholson. Insa Romania mai are de rezolvat citeva probleme in ceea ce priveste protectia copilului, iar cea mai mare buba la ora actuala este "sanatatea copiilor si a familiei, in general", a mai spus baroneasa. Dar a subliniat ca mai grav este faptul ca inca exista multi copii abandonati in maternitati, ca urmare a "ingrijirii medicale de baza neadecvate". Emma Nicholson urmeaza sa discute cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.