Guvernul Năstase a incălcat un articol important din Carta Socială și același lucru e pe cale să facă Guvernul Tăriceanu dacă nu va lua măsurile necesare. Carta Socială este un document care conține citeva zeci de condiții de care fiecare țară candidată la UE trebuie să le indeplinească. In articolul 4, la "remunerarea adecvată a forței de muncă", se recomandă țărilor candidate ca salariul minim pe economie să fie 60% din salariul mediu. Deși Ro-mania și-a asumat prevederile Cartei, fostul Guvern nu a ținut cont de ele. Pină la 1 ianuarie 2005, am avut un salariu minim de 2,8 milioane de lei, in vreme ce salariul mediu pe economie, potrivit statisticilor INS, a fost de 8,3 milioane de lei, deci 33,4%.

42% dintre salariați sint asistați social

Cele mai puternice confederații sindicale din Romania, CNS Cartel Alfa și BNS, spun că actualul salariu minim pe economie (3,1 milioane de lei) nu poate asigura nici măcar 40% din strictul necesar unei familii de muncitori. Aceasta deoarece puterea de cumpărare a leului a scăzut in ultimii ani. "Valoric, a existat o creștere a salariului minim pe economie, dar a fost complet anulată de inflație. Creșterea efectivă in ultimii 4 ani este cu numai 11% pe indicele salariului real", explică Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa. El susține că "problema de fond o reprezintă structura coșului minim de consum".

"Dacă luăm in calcul un minim necesar unei familii la inceput de mileniu 3, constatăm că salariul minim nu acoperă nici măcar 40% din acesta. Punem la socoteală alimentele de bază pentru o familie cu doi copii, achitarea intreținerii, a energiei electrice, a telefonului etc. și un confort minim, adică un televizor, un frigider și transportul in comun. Pentru că salariul minim nu asigură un trai de subzistență, bugetul de șomaj are excedent in fiecare an. Pentru ca, prin subvenții sociale, și persoanele active să fie subvenționate. Potrivit unui raport al Comisiei Anti-Sărăcie și Promovare a Incluziunii Sociale, 42% dintre salariați sint asistați social. Aceștia muncesc, dar au un salariu ce nu le asigură minimul necesar", afirmă Hossu.

Coșul minim nu poate fi păcălit

Steluța Enache, directorul Departamentului economic al BNS, afirmă că salariul minim pe economie nu a fost niciodată calculat pe baza coșului minim de consum, deși există o ordonanță in acest sens. "După ce specialiștii Institutului Național de Statistică au stabilit valoarea coșului minim, Guvernul nu a mai ținut cont de această ordonanță, deoarece a realizat că salariul minim ar fi trebui să fie mult mai mare. In urmă cu 4 ani, cind salariul minim era un milion de lei, specialiștii INS stabiliseră valoarea coșului minim la 2,5 milioane de lei. Deși s-a incercat corectarea coșului minim cu fel de fel de variabile, se ajungea la o valoare foarte mare. Prin urmare, Executivul a renunțat definitiv la această idee", precizează Steluța Enache.

In ultimii ani, Guvernul a calculat salariul minim in funcție de cit poate suporta economia. "De cele mai multe ori, Guvernul a spus că o creștere importantă a salariului minim va avea impact dezastruos asupra economiei, că se vor pierde locuri de muncă, iar unele fabrici vor da faliment. In 2003, cind salariul minim a inregistrat cea mai mare creștere, numărul salariaților n-a cunoscut evoluții spectaculoase față de anii anteriori, ceea ce inseamnă că ideea vehiculată a fost falsă", susține reprezentantul BNS.

Romanii sint europenii cu cele mai mici salarii

Bazindu-se pe cursul actual, sindicaliștii estimează că in 2007 vom avea un salariu minim pe economie de 80 de euro (Cartel Alfa) sau, in cel mai bun caz, de 140 de euro (BNS). Lituania, una dintre cele 10 țări care a devenit membră a UE in acest an, a avut la data aderării cel mai mic salariu pe economie din tot grupul: 330 de euro.

Patronatele propun un salariu minim de 4-5 milioane de lei

Patronatul Roman, UNPR și UGIR propun ca salariul minim pe economie să fie de 4-5 milioane de lei dacă se vor reduce taxele sociale și impozitul pe profit.

ReprezentanȚii patronatelor spun că actualul salariu minim de 3,1 milioane de lei este insuficient pentru muncitori. "Imediat cum se limpezesc apele in actualul Guvern, trebuie să trecem la negocieri, pentru a mări salariul minim la cel puțin 100 de euro sau poate chiar la 5 milioane de lei. Salariatul trebuie să simtă creșterea economică in buzunarul său. Sintem o țară in care aproape 80% dintre angajați incasează salariul minim pe economie. Nu putem intra in Europa cu asemenea salarii", afirmă Marian Petre Miluț, președintele UNPR. Gheorghe Naghiu, președintele Patronatului Roman, va propune noului Guvern ca lefurile de pină la 5 milioane de lei să nu mai fie impozitate, pentru ca salariații să ia mai mulți bani in mină, iar munca la negru să fie desființată.
Sindicatele vor o leafă de cel puțin 7 milioane de lei

Pentru a atinge un salariu minim cit de cit competitiv in comparație cu media europeană, Cartel Alfa și BNS au propus Guvernului in 2003 o grilă de creștere anuală. Sindicaliștii au solicitat 100 de euro pentru 2004, pentru 2005 - 160 de euro, pentru 2006 - 240 de euro, iar pentru 2007 - 320 de euro.

Executivul a acceptat, dar nu s-a ținut de cuvint. "Propusesem o creștere reală a salariului minim. Sintem singura țară din Europa care nu are un sistem de indexare periodic, dar avem inflația foarte mare. Majorările de salariu nu acoperă decit creșterea inflației. Deși există o creștere de productivitate substanțială, noi nu vedem o creștere evidentă a salariului minim. Ar fi trebuit să avem dublul salariului minim din 1990, pentru că productivitatea s-a dublat in cei 15 ani. Acum ar fi trebuit să avem vreo 260 $ sau măcar 7 milioane de lei. Această sumă ar fi reprezentat un factor de dezvoltare economică", e de părere Hossu.

Reprezentanții BNS spun că, la nivel european, sintem țara cu cea mai prost plătită forță de muncă, "atuu" pe care nu știm să-l valorificăm.