Mai multe camine pentru elevi si studenti, conditii mai bune de locuit, cantine, sali de sport, mai multe carti pentru bibliotecile scolare, alt sistem de examinare a elevilor, acestea sunt cateva dintre proiectele prin care Ministerul Educatiei si Cercetarii vrea sa cheltuiasca mai mult de jumatate din banii pe care guvernul i-a promis invatamantului romanesc la ultima greva a dascalilor.

"La sfarsitul lui ianuarie vom face o evaluare completa a proiectelor pe care le vor propune judetele si universitatile, iar in februarie vom avea o situatie completa a proiectelor ce vor fi finantate", a declarat ieri ministrul Educatiei, Mihai Hardau. Unul dintre proiectele ministerului consta in construirea sau amenajarea prin reabilitare a 80 de campusuri scolare, valoarea totala fiind estimata la 360 milioane euro. Ministerul estimeaza ca beneficiarii proiectului vor fi circa 10% din totalul elevilor. Un alt proiect se refera la alocarea de fond de carte si material didactic pentru dotarea bibliotecilor scolare din intregul sistem de invatamant. MEC a alocat in acest scop 5,5 milioane euro.

Tot in acest an, va incepe un proiect de construire si reabilitare a unor camine si cantine studentesti, in valoare totala de 169,9 milioane euro. Proiectul se va derula in intervalul 2006-2008, 67,9 milioane euro urmand a fi cheltuiti in 2006. La acestia se adauga alte 4,9 milioane euro pentru dotarea caminelor si cantinelor. Asigurarea calitatii educatiei este un proiect ce se deruleaza in intervalul 2006-2007.

Valoarea totala este de 250.000 euro, din care 100.000 euro in 2006. Proiectul include constituirea agentiilor nationale de asigurare a calitatii si elaborarea standardelor nationale privind evaluarea calitatii.

Un alt proiect consta in revizuirea sistemului national de evaluare si examinare a elevilor din invatamantul preuniversitar, cu o valoare totala de 110.000 de euro, din care 60.000 euro vor fi cheltuiti in 2006, iar restul in 2007. Reforma educatiei timpurii este un proiect in valoare de 126 milioane USD, din care un sfert vor fi cheltuiti in 2006, iar restul in 2007 si 2008. Beneficiarii sunt 1.000 de gradinite si crese, iar proiectul consta in reabilitarea infrastructurii, formarea resurselor umane, cresterea gradului de cuprindere in sistem a copiilor si consilierea parintilor.

Alte proiecte programate sa inceapa in acest an sunt: incurajarea participarii sectorului privat la activitatea de cercetare - dezvoltare, formarea cadrelor in domeniul managementului de proiect pentru cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare si asigurarea transferului tehnologic in economie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.