De obicei scoatem masinile dupa ce vantul se mai domoleste, insa iesim cu ele in orice conditii daca trebuie sa intervenim de urgenta pentru autoturismele impotmolite in zapada", ne-a declarat David Adrian, sef dispecerat in cadrul Ministerului Transporturilor. El a adaugat ca, in momentul de fata, sunt pregatite 2.500 de utilaje de deszapezire, care trebuie sa acopere cei peste 15.000 de kilometri de strazi si autostrazi, cat are reteaua nationala de transport auto.

"Eficienta noastra depinde foarte mult de conditiile meteo. Nimeni nu poate estima exact cat o sa dureze ninsorile si viscolul. De obicei, regiunile cele mai afectate sunt Dobrogea si Baraganul, pentru ca sunt expuse la vanturi puternice", a mai precizat David Adrian. La randul sau, Radu Murgeanu, viceprimarul Capitalei, a facut un apel catre toti soferii din Bucuresti, cerandu-le ca, macar astazi, sa circule cu mijloacele de transport in comun, si sa-si parcheze autoturismele pe trotuar, iar nu in strada, pentru a nu bloca accesul utilajelor de deszapezire. "Problema nu o reprezinta lipsa utilajelor, ci traficul infernal din Capitala si lipsa locurilor de parcare. Sunt peste 1.100.000 de autoturisme inmatriculate in Bucuresti, la care se adauga cele in tranzit. Cum sa intru cu un tractor cu plug, care are vreo 6 metri?", spune Murgeanu.

In decembrie anul trecut, premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut autoritatilor locale sa avertizeze firmele care furnizeaza servicii de dezapezire ca le vor fi anulate contractele in cazul in care acestea nu isi indeplinesc obligatiile contractuale.