Ploile din ultimele zile s-au transformat peste noapte in viscol si ninsori in Moldova, in timp ce mai multe localitati din sudul tarii se confrunta cu viituri si inundatii. Meteorologii afirma ca schimbarile climatice sunt o posibila explicatie pentru succesiunea rapida si neasteptata a acestor fenomene.

Potrivit acestora iarna isi va reintra in drepturi incepand de vineri, cand ploile se vor transforma in ninsoare, in special in Muntenia si Dobrogea, unde va si viscoli. Temperaturile din intreaga tara vor scadea dramatic fata de primele zile ale lunii ianuarie.

"O astfel de succesiune rapida de fenomene extreme, trecerea de la ploaie la ninsoare si viscol ne da de gandit. Este, intr-adevar, o situatie anormala, dar fluctuatii de acest gen au mai avut loc si in alti ani. In momentul de fata e greu de facut o legatura directa intre aceste fenomene si schimbarile climatice", spune Roxana Bojariu, climatolog si cercetator principal la Administratia Nationala de Meteorologie. Ea a adaugat ca anul care abia s-a incheiat a iesit din toate statisticile, din punctul de vedere al violentei si frecventei unor fenomene, punand pe ganduri lumea intreaga.

Pe de alta parte, hidrologii estimeaza ca precipitatiile in exces si riscul de aparitie a unor viituri puternice nu vor ocoli teritoriul Romaniei nici in anul 2006. Potrivit lui Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie (INHGA), riscul de aparitie a inundatiilor ar putea creste in primavara, cand ploile specifice anotimpului se vor cumula cu apa rezultata din topirea zapezilor. El a adaugat ca exista o ipoteza conform careia vor avea loc viituri in special in Maramures si Transilvania, in bazinele Oltului si Muresului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.