O constructie din lemn este mai ieftina cu 30% fata de una din caramida

Se construiesc rapid, rezista bine la cutremure, ofera un confort termic sporit si sunt mai ieftine. Casele din lemn isi adjudeca treptat o parte insemnata in preferintele romanilor. Nu numai pentru vacante, ci si ca locuinta permanenta.

Din punct de vedere estetic, lemnul confera cadrului interior o atmosfera calda, familiara, relaxanta, in timp ce la exterior constructia se distinge prin apropierea ca stil si mod de realizare de arhitectura populara romaneasca. "Tendinta pentru anul 2006 va fi de inlocuire a caselor de vacanta si a pensiunilor agroturistice din zidarie clasica, mai ales in zonele de munte si de deal, cu case din lemn. Astfel de constructii sunt preferate pe de-o parte datorita aspectului spectaculos, iar pe de alta parte ca urmare a reducerii perioadei de santier necesara ridicarii unei case din zidarie clasica", spune Gabriel Hanganu, director general la compania Ecomed, specializata in constructii din lemn masiv. Lemnul, prin caracteristicile sale naturale, confera o durabilitate sporita, o elasticitate semnificativa in amortizarea vibratiilor si absortia undelor seismice.

Cu toate ca productia firmelor din domeniu merge in proportie de 70-80% la export, pentru acest an estimarile vizeaza o echilibrare a balantei. "Speram ca incepand din acest an, vanzarile interne sa depaseasca 50% din totalul productiei", spune Jeno Silaghi, director de productie la compania harghiteana Apicom. Constructiile din lemn, in special cele din bustean, se vand foarte bine in tari precum Franta, Italia, Germania, Spania, unde clientii sunt interesati de caracterul ecologic conferit de o astfel de constructie. Multi beneficiari refuza chiar tratarea ignifuga a lemnului, tocmai din aceasta cauza. Aici preturile pornesc de la 500 si pot ajunge si la 1.200 de euro pe metru patrat, in functie de finisaje si tipul constructiei.

Preturi de la 100 la 500 de euro pe metru patrat

Pe piata interna, insa, costurile de achizitie pentru o casa din lemn pornesc de la 100 de euro pe metru patrat si pot ajunge si la 500 de euro pe metru patrat. Preturile variaza in functie de modelul ales de cumparator: lemn masiv, panou sandwich sau profile. Cele mai scumpe sunt casele realizate din lemn masiv, datorita faptului ca inglobeaza un volum de lemn mult mai mare si sunt realizate in mare parte manual. Compania Ecomed din Bucuresti produce kituri, adica structuri fara finisaje, de case de bustean cu o suprafata utila de circa 240 de metri patrati desfasurata pe doua nivele la un pret de 46.000 de euro, exclusiv TVA.

Modelul canadian (panou sandwich) fabricat de firma Apicom costa circa 140 de euro pe metru patrat. Pretul include scheletul de rezistenta cu posibilitate de izolatie, acoperit pe ambele parti cu lambriu, si peretii despartitori acoperiti de asemenea cu lambriu. In functie de solicitarile beneficiarului, lambriul poate fi inlocuit cu gips-carton.

Capital

Sursa: CapitalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.